Twitter
12 Haziran 2018 Salı

Evinin çatısında eletrik üretenler ihtiyaç fazlasını satacak ve bu satışı yaparken de vergiden muaf tutulacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 'Gelir Vergisi Tebliği'ni geçtiğimiz günlerde hazırladı. O tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre evlerinin çatısında ya da bir cephesinde güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen elektriğin fazlasının satışı yapılabilecek. Vatandaş bu satışı yaparken de "vergiden muaf esnaf" olarak kabul edilecek ve sattığı elektrik için gelir vergisi ödemeyecek. Belge düzenleme, defter tutma ve beyanname verme gibi yükümlülükleri de olmayacak. 

Elektriği üreten bu sistemler 10 kilovata kadar olacak ve elektirk yalnızca üretim tesisinde üretilebilecek. İşyerinde elektrik üretenler ise muafiyetten faydalanamayacak; ancak evini hem işyeri hem mesken olarak kullananların elde ettiği kazançları da muafiyet kapsamında olacak.

Söz konusu tesisat apartmanın ihtiyacını karşılamak için de kurulabilecek. Bu durumda ise, yapılan satışlarda gider pusulası apartman yönetimi adına düzenlenecek; yani yönetim adına tek pusula yeterli olacak.