Twitter
Esad'dan ilk açıklama: Batılı güçler kontrolü kaybettiklerini kabul etmeli
14 Nisan 2018 Cumartesi

ABD, Fransa ve İngiltere'nin operasyonuna, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan ilk açıklama geldi. "Batı kontrolü kaybettiği için saldırdı" diyen Esad, saldırının "Teröristlerle savaşma kararlılıklarını artırdığını" söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı, "vahşi ve barbarca" olarak niteledi. Bakanlık, saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Esad yanlısı bir Suriyeli yetkilisi ise "Ruslardan erken uyarı almıştık. Tüm askeri üsleri birkaç gün önce boşaltmıştık" dedi. Suriyeli yetkili, fırlatılan füzelerin üçte birini düşürdükleri iddiasında bulundu.

RUSYA'DAN SERT TEPKİ

Şam'ın müttefiki olan Moskova ve Tahran'dan da tepki gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını söyledi. Operasyonu saldırganlık eylemi olarak niteleyen Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağını söyledi. Rus lider, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıracaklarını açıkladı. 

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy da operasyon hakkında bir açıklama yaptı. Suriye hava savunma sistemlerinin fırlatılan 103 füzenin 71'ini önlediğini belirtti. Bu saldırının ardından Suriye'ye S-300 sevkiyatının  yeniden gündeme gelebileceğini söyledi. "S-300'leri sadece Suriye'ye değil, diğer ülkelere de sevk edebiliriz" dedi. 

Rusya Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Rus Dışişleri Sözcüsü, "Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı" ifadelerini kullandı. 

RUHANİ: SALDIRI ORTADOĞUDA YIKIMA NEDEN OLACAK

Şam ve Moskova'nın diğer müttefiki İran'dan da sert bir tepki geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Saldırı Ortadoğu'da yıkıma neden olacak" dedi. Esad'ı aradığını söyleyen Ruhani, "Yanındayız mesajı verdiğini" söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Saldırıyı güçlü şekilde kınıyoruz, bölgede sonuçları olacaktır" denildi. "Suriye'ye düzenlenen operasyon bir suçtur" diyen İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD, İngiltere ve Fransa'yı suçladı. 

ÇİN'DEN DİYALOG VE İSTİŞARE ÖNERİSİ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da tüm ülkelerin egemenlik ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Çin, ilgili tarafları uluslararası hukuk çerçevesine dönmeye ve sorunları diyalog ve istişareyle çözmeye çağırıyor" denildi.