Twitter
Kalın: Trump'ın kararı sürecin tabutuna çakılan son çivi oldu
19 Mayıs 2018 Cumartesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı ile ilgili bir makale kaleme aldı. Kalın, "Filistin sorununun çözümü işgalin bitmesine bağlı" dedi. Uluslararası kamuoyunu da "İsrail'in ihlallerini ve Filistinlilerin mağduriyetini engellemeye" çağırdı.

"ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı hasar ve acı üretmeye devam ediyor" dedi. İsrail'e verdiği destek nedeniyle ABD'yi eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Daily Sabah Gazetesi'ne yazdığı makalede son gelişmeleri değerlendirdi.

"KARAR İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM UMUTLARINI BİTİRDİ"

Kalın, "Son karar iki devletli çözüm için kalan umutları bitirdi. İşgal altındaki Filistin'in hikayesi kadar trajik ve iki yüzlü bir başka modern siyasi hikaye yoktur. Zaten en başta ABD'nin Ortadoğu barış sürecinde doğru dürüst bir arabulucu olduğuna inananların sayısı çok değildi. Trump'ın Kudüs kararı sürecin tabutuna çakılan son çivi oldu" dedi. "Dünyada başka hiçbir ülke veya işgal gücü İsrail kadar BM kararlarını ihlal etmemiştir" diyen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail şiddeti ve işgaline karşı çıkan tek lider olduğunu, Netanyahu'nun da bu nedenle Erdoğan'a tepki gösterdiğini söyleyen Kalın, makalede şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saldırarak ne işlediği suçları ne de içeride yaşadığı sorunları örtbas edebilir. Belki uluslararası toplumun kısmi sessizliğini ve Arap dünyasındaki bölünmeyi kullanabilir ama Filistin halkının iradesini ve bizim onlara yönelik desteğimizi ortadan kaldıramaz."

"İŞGAL SONA ERMEDEN BARIŞ DA GÜVENLİK DE OLMAZ"

"İzlenen sorumsuz politikaların bölgede barış ihtimalini zora soktuğunu" belirtti. "Barış bugün her zaman olduğundan daha uzakta" diyen Kalın, uluslararası kamuoyuna da çağrı yaptı. Kalın, "Müslüman ülkeler, Avrupalılar, Afrikalılar, Asya ve Latin Amerika ülkeleri, bir araya gelerek İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerini ve Filistinlilerin mağduriyetini engellemelidir. Filistin'de asıl sorun işgalin kendisidir. İşgal sona erdirilmeden kimse için ne barış ne güvenlik ne kalkınma mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.