KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Ceyhun İrgil

1965 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren İrgil, Erzurum‘un Olur ilçesine atandı.1989 yılına kadar Sağlık Grup Başkanlığı görevini yürüttü. Aynı yıl TUS sınavını kazanarak U.Ü.Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı.

1991 yılında İngiltere Southampton Üniversitesi General Hospital ve Royal South Hants Hospital’da hepatobilier cerrahi, endoskopik cerrahi ve meme cerrahisi bölümlerinde çalıştı.

İrgil, Almanya Goethe Üniversitesi Darmstadt Hastanesi Cerrahi ve Travmatoloji Kliniği’nde stajyer olarak bulundu. 1994 yılında genel cerrahi uzmanı olarak ihtisasını tamamlamasının ardından, U.Ü.Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Acil Tıp Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1994-1996 yılları arasında U.Ü.Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım Anabilim Dalı ve Acil Servis’in kuruluşunda görev aldı.

1996 yılında Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi (UTMB) Genel Cerrahi ve Meme Cerrahisi Kliniklerinde ve Prof. Dr. Traber ile Anesteziyoloji Laboratuarı’nda deneysel çalışmalara katıldı.

Montana-St.Vincent Hospital’da (ABD) cerrahi kliniğinde acil cerrahi, Yellow Stone Health Center’daki Meme Hastalıkları Merkezi’nde meme hastalıkları konusundaki çalışmalara katıldı.

Meme hastalıkları konusunda çalışmak için üniversiteden istifa ederek, 1997 yılında Bursa Onkoloji Hastanesi’nde çalışmaya başladı. 1996 yılında kurulan Meme Cerrahi Merkezi’nin ekibi içinde yer alan İrgil, halen aynı hastanede başhekim yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

2006 yılında İtalya Milan’da Avrupa Onkoloji Enstitüsünde Onkoplastik Cerrahi eğitimine katılarak, Onkoplastik Meme Cerrahisi sertifikasını aldı
2009 yılında meme hastalıkları alanında, dünyada ilk kez “mastofobi” terminolojisini ve bu sorunun sistematiğini yayınladı.

Dr. Ceyhun İrgil, Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Yayın Kurulu üyeliği, Bursa Meme Hastalıkları ve Onkoloji Derneği, Bursa Acil Tıp ve Travma Derneği, Bursa Hepatobilier Cerrahi ve Organ Nakli Derneği, Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) ve MDKK kuruculuğu ve ilk yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra, aynı derneklerde çeşitli zamanlarda başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptı.

İlk kez 1978 yılında İzmir Ekspres ve Yeni Asır gazetelerinde yazıları yayınlanan İrgil, 1979 yılında Dünya Çocuk Yılı nedeniyle UNESCO tarafından düzenlenen bir yarışmayı kazanarak Çocuk Dergisi Yayın Kurulu’na seçildi. 1982 yılına kadar Yeni Asır Gazetesi’nde çalıştı. Bu arada çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı.

1983 yılında tıp eğitimini sürdürürken Hakimiyet Gazetesi’nde çocuk sayfası hazırladı. Aynı yıl, Türkiye’nin en büyük çocuk kulüplerinden biri olan, 6000 üyesi bulunan Hakimiyet Çocuk Kulübü’nün kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. 1988 yılına kadar haftalık çocuk dergisi çıkartarak, derginin editörlüğünü yürüttü. 1985-1988 yılları arasında “Bursa” ve “Uludağ” çocuk kulüplerinin kuruculuğunu yapan İrgil, ayrıca haftalık sağlık, gençlik ve mizah sayfaları hazırladı.

1994 yılında Bursa’nın ilk özel radyosu Radyoaktif’te radyo programları yaptı. Daha sonra Olay FM’in kuruluşunda görev alan İrgil, radyo yayın kurulu üyesi olarak Bursa’nın ilk müzik yarışması, halk konserleri, eğitim projeleri gibi birçok organizasyonda yer aldı. Hakimiyet, Bursa Hakimiyet, Uludağ ve Olay gazetelerinde 1996 yılına kadar çalışan İrgil, Bursa’daki pek çok toplumsal projeye ve ilklere öncülük etti. Aktif medya çalışmalarına, AOS Onkoloji Hastanesi’ndeki görevine atandığında son verdi.

Gönüllü olarak Bursa Araştırmaları Vakfı ve dergisinde aktif olarak görev yapan İrgil, aynı çerçevede Bursa Kent Müzesi Kurucular Kurulu Üyesi olarak, Kent Müzesi Projesinde görev aldı.

Bursa Kent Müzesi’nin ilk işleyiş projesini yazan ve isim babası olan İrgil, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu projede kurucular kurulu üyesi olarak çalıştı. Avrupa Müzeler Birliği yarışmasında aday gösterilen bu örnek proje için 6 ay resmi görevinden ayrıldı. Bursa Kent Müzesi halen ülkemizdeki kent müzelerinin içinde en iyi örnek olarak gösteriliyor.

Dr. Ceyhun İrgil, Gündem 21 çalışmalarına gönüllü olarak katıldı ve Kadın Eğitimi ile ilgili birçok mahalle odası toplantısı ve konferanslarda organizatör ve konuşmacı olarak görev aldı. Sağlık Çalışma Grubu başkanlığını yürüttü.

Tüm Türkiye’de örgütlenen Meme Dernekleri Koordinasyon Kurulu’nun kurucusu ve ilk yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan İrgil, birçok kanser konferans ve kongresinde aktif olarak çalıştı. Ülkemizde ilk kez düzenlenen Dünya Meme Hastalıkları Kongresi’nde düzenleme kurulu üyesi olarak aktif görev aldı.

2003 yılında Bursa Omena Cerrahi Merkezi’ni kuran İrgil, halen bu ünitede de görev yapmaktadır.

Dr. Ceyhun İrgil’in 2003 yılında radyopterapi ve kemoterapi alan kanser hastalarının rehabilitasyonu ve şehir dışından gelen veya imkanları kısıtlı hastaların ücretsiz hizmet alması için geliştirdiği ve 3 ay gibi kısa bir sürede yaşama geçirdiği ‘’Hastane Oteli Projesi’’, ülkemizde bir devlet hastanesi tarafından ilk kez uygulandı. Bu proje, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm ülkeye örnek gösterildi ve birçok şehirde uygulama başlatıldı.

2003 yılında, yine Türkiye’deki ilk uygulama olarak, tarihi Bursa Muradiye Medresesi Dr.İrgil tarafından salt bağış yolu ile Kanser Erken Tanı ve Tarama Merkezi’ne dönüştürüldü. Halen hastanedeki görevine ilaveten bu merkezin sorumluluğunu yürüten İrgil ve merkez, halka ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

2005 yılında Dr.İrgil tarafından projelendiren ve yürütülen Türkiyenin İlk Medikal Onkoloji Hastanesi, Güney Marmara’da yaşayan ve kemoterapi alan kanser hastalarına ücretsiz hem tedavi hem de otel hizmeti vermek üzere Uludağ yolunda yapılıyor.

Çeşitli dergi ve gazetelerde özellikle eğitim, sağlık, arkeoloji ve tarih konularında yayınlanmış birçok makalesinin yanı sıra, İrgil’in ulusal ve uluslararası tıp dergilerinde yayınlanmış veya kongrelerde sunulmuş 90 kadar araştırması bulunmaktadır. Bu araştırmalardan üçü uluslararası çalışmalar arasında ödüle layık bulunmuştur. Yayınlanan bazı temel mesleki kitaplarda meme hastalıkları ile ilgili bölümlere yazar olarak katıldı.

2005 yılında geliri kanser hastalarının yararına bağışlanan ’’İçimdeki Gökyüzü’’ adlı şiir kitabı basıldı.

Dr. İrgil halen Muradiye Külliyesi içinde Sağlık Müzesi kurma çabalarına devam etmektedir. Kendi özel koleksiyonunu da bağışladığı Sağlık Müzesi şu anda ziyaretçiler tarafından gezilebilmektedir ancak resmi açılışı ve tescili yapılmamıştır.

Dr. Ceyhun İrgil, 1979 yılından bu yana amatör olarak fotoğraf çekmektedir. Birçok dia gösterisi yapan İrgil, BUFSAD üyesidir. Yaklaşık 20 bin dialık koleksiyonundan 3 bin kadar dia, Bursa Büyükşehir Belediye Kütüphanesi’ne hibe edilmiştir.

Dr. İrgil, 2001, 2005, 2008 ve 2009 yılı Kanser Haftalarında Kanser Savaş Derneği ve Onkoday yararına, bir kez de ayın fotoğrafçısı olarak yedi kişisel fotoğraf sergisi açmıştır.

Meme kanseri çalışmaları ve toplumsal projeleri ile tüm adaylar arasında ilk kez tam puan alan Dr. İrgil, Junior Chamber International 2005’te de “Kişisel Başarı” dalında Türkiye birincisi olmuştur.

Yine 2005 yılında, Türk Tabipleri Birliği’nin düzenlediği fotoğraf yarışmasında, “Mavi Kapı” ve “Romantizm” temalı eserleri ile büyük ödül ve başarı ödülünü kazanmıştır.

2006 yılından buyana düzenli olarak Yaşayan Bursa ve internet ortamında 40.Yaş Mektupları ve Gezi Yazılarını sürdürmektedir.

Dr.İrgil, Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) kuruluşuna katıldı. Yönetim kurulu üyeliği ve bir dönem başkanlığını yürüttü.

2007 yılında Dünya Cerrahi Derneği (SIS) seçilmiş üyeliğe kabul edildi. 2008 yılında Bursa Fotoğraf İmece hareketini başlatarak, “griye veda, renklere merhaba” projesi ile ülkemizdeki en geniş katılımlı ve büyük karma sergiyi gerçekleştirdi. Daha sonra bu hareket BURFOT adı altında devamlı proje birlikteliğine dönüştü. 2007 yılında Balıkesir Ün. Bandırma Sağlık Y.O. öğretim görevlisi açığı nedeniyle, rektörlüğün resmi teklifi ile gönüllü olarak anatomi dersi öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. 2009 yılı yerel seçimlerinde Bursa Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi meclis üyeliğine seçildi. Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Kent Konseyi üyeliğine seçildi.
Tarihi Kentler Birliğine ve Sağlıklı Kentler Birliğine temsilci üye olarak seçildi.

Diğer çalışma ve sorumlulukları:

1-  1978 İzmir Ekspres Gazetesi
2-  1979 Yeni Asır Çocuk Dergisi Yayın Kurulu
3-  1979 UNESCO programı ile Türkiye’de çocuklar tarafından ilk derginin yayını
4-  1982 Hakimiyet Çocuk Kulübü Kurulması ve Yöneticiliği
5-   1983 Hakimiyet Çocuk Dergisi Editörlüğü
6-  1984 Sağlık-Gençlik-Mizah Sayfası Sorumluluğu
7-   1984 Uluslararası Bursa Kültürel Değişim Projesi
8-   1985 Bursa Hakimiyet Çocuk Kulubü Kurulması ve Yöneticiliği
9-   1985 Bursa Gezi Grubunun Kurulması
10- 1986 Uludağ Çocuk Kulübü Kurulması ve Yöneticiliği
11- 1992 Organ Nakli Derneği Kurulması ve Yöneticiliği
12- 1993 Radyoaktif Program Yapımcılığı
13- 1994 Sendrom Dergisi Bölgesel Editör Yardımcılığı
14- 1994 UÜTF Halkla İlişkiler Sorumluluğu ve Sosyal Komite Kuruculuğu
15- 1994 UÜ Tıp Fakültesi’nin halen kullanılan ambleminin hazırlanması
16- 1994 Olay FM Kurulması ve Yayın Kurulu Üyeliği
17- 1994 BTO Yayın Kurulu Üyeliği
18- 1995 Acil Derneği’nin Kurulması ve Yöneticiliği
19- 1995 Olay TV Yayın Kurulu Üyeliği
20- 1995 Bursa Müzik Yarışması Düzenlenmesi
21- 1996 Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeliği
22- 1996 Türkiye’nin ilk özel Meme-Guatr Kliniği Kuruculuğu
23- 1998 MEDER (Meme Derneği) Kuruluşu ve Yöneticiliği
24- 2001 KİDEM Üyeliği
25- 2001 Dünya Meme Kongresi Düzenleme Kurulu Üyeliği
26- 2001 Meme Hastalıkları Güney Marmara Sorumluluğu
27- 2001 İlk Kişisel Fotoğraf Sergisi
28- 2002 Bursa Kent Müzesi Kurulması ve Kurul Üyeliği
29- 2003 Bursa Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği
30- 2003 Türkiye’nin İlk Hastane Oteli Projesi
31- 2003 Omena Cerrahi Merkezi Kuruculuğu
32- 2003 Muradiye Külliyesi-KETEM Kuruculuğu
33- 2004 Bursa Sağlık Müzesi Kurulması
34- 2004 Bursa SİVİLAY Kurucu Üyeliği
35- 2005 Türkiye’nin İlk Medikal Onkoloji Hastanesi Projesi
36- 2005 TTB Fotoğraf Ödülü
37- 2005 Kanser Hastaları Yararına 2.Kişisel Fotoğraf Sergisi
38- 2005 Şiir kitabı “İçimdeki Gökkuşağı” Yayınlandı
39- 2005 Meme Hastalıkları Hasta Kitabı Yayına Hazırlandı
40- 2005 Sivilay Yönetim Kurulu Başkanlığı
41- 2006 Y.Bursa Gezi Yazıları ve 40 Yaş Mektupları başladı
42- 2006 Bursa 2018 Kış Olimpiyatları Girişim Komitesi
43- 2006 Onkoplastik Cerrahi Sertifikasyonu (Milan-İtalya)
44- 2007 TTB Fotoğraf Ödülü
45- 2007 Balıkesir Ün. Bandırma Sağlık Y.O. Öğretim Görevlisi
46- 2007 Dünya Cerrahi Derneği (SIS) Aktif Üyeliğine seçildi
47- 2007 BBŞB Gündem 21 Gönüllü Sağlık Çalışma Grubu Başkanlığı
48- 2008 Kişisel Fotoğraf Sergisi " Yansımalar"
49- 2008 Türkiye’nin İlk Foto İmece Projesi
50- 2008 Bursa Fotoğraf İmece Topluluğu ( BURFOT) kuruldu
51- 2009 7.Kişisel Fotoğraf Sergisi "Renk ve Ahenk" açıldı
52- 2009 "Renklere Merhaba, Griye Veda" Projesi
53- 2009 Bursa Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi
54- 2009 BBŞB Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi
55- 2009 Kent Konseyi Üyesi
56- 2009 Dünya'da ilk kez MASTOFOBİ Avrupa Onkoloji Kongresinde tanımlandı

Aldığı Ödüller:

1- UNESCO-Yeni Asır1979 Yazı Yarışması Ödülü
2- Günaydın Gazetesi Yazı Yarışması Ödülü
3- Uludağ Üniversitesi Makale Yarışması Ödülü
4- Avrupa Cerrahi Kongresi (Atina-1994) “Avrupa Araştırma Ödülü”
5- TUBİTAK Araştırma ve Makale Ödülü
6- Türk Tabipleri Birliği (TTB) 1996 Ödülü
7- Dünya Meme Hastalıkları ve 6.Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi (İstanbul-2001)
“En İyi Araştırma Ödülü”

8- Dünya Meme Hastalıkları ve 6.Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi (İstanbul-2001)
“En İyi Çalışma Özel Ödülü”
9-   Ankem Kongresi Araştırma Ödülü
10- 2003 Ulusal Meme Kanseri Kongresi Ödülü
11- 2004 1. Makromasti Sempozyumu Birincilik Ödülü
12- 2005 Junior Chamber International “Kişisel Başarı Ödülü - Birincilik ödülü"
13- 2005 Türk Tabipleri Birliği Fotoğraf Yarışması Büyük Ödülü ve Başarı Ödülleri
14- 2005 Meslek Ödülü - BTO ve Bursa Rt.Kulübü
15- 2008 TTB Fotoğraf Ödülleri
16- 2008 BBŞB Gündem 21 Gönüllü Çalışma Ödülü

Üye olduğu kuruluşlar:

1-   Uluslararası Cerrahi Derneği (ISS)
2-   Türk Cerrahi Derneği
3-   Bursa Tabip Odası
4-   Bursa Meme Hastalıkları ve Onkoloji Derneği (kurucu üye)
5-   Bursa Acil Tıp ve Travma Derneği (kurucu üye)
6-   Bursa Hepatobilier Cerrahi ve Organ Nakli Derneği (kurucu üye)
7-   Meme Dernekleri Koordinasyon Kurulu (kurucu üye)
8-   BUFSAD
9-   Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY) (kurucu üye)
10- ANKEM Derneği
11- Onkoplastik Cerrahi Topluluğu (kurucu üye)
12- Bursa Fotoimece Topluluğu (kurucu üye)
13- Mahalli İdareler Derneği Üyeliği
14- Tarihi Kentler Birliği Üyeliği
15- Sağlıklı Kentler Birliği Meclis Üyesi

Ceyhun İ̇rgil Haberleri