KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Fetullah Gülen

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kurucusu ve lideri Fetullah Gülen, 27 Nisan 1941'te Erzurum'un Pasinler ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini tamamladıktan sonra çeşitli illerde vaaz verdi. Fetullah Gülen'in 1966'da geldiği İzmir, özellikle Kestanepazarı Kur'an Kursu, daha sonra örgüte dönüşecek cemaatinin temellerinin atıldığı yer oldu.

Fetullah Gülen, 12 Mart döneminde irticai faaliyetlerde bulunma suçlamasıyla tutuklandıktan 7 ay sonra 5 Kasım 1971'de tahliye edildi. Vaizlik görevlerini Edremit ve Manisa'da sürdüren Gülen, 1974'te tutuksuz yargılandığı bu davadan beraat etti.

1975'ten sonra çeşitli illerde konferanslar veren Gülen, 1979'da yayın hayatına giren ve daha sonra FETÖ'nün yayın organına dönüşen Sızıntı dergisinde yazmaya başladı. İntihal ve dini çarpıtmalarla suçlandığı pek çok kitaba imza atan Gülen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı ve onursal başkanlığını yaptı. 

Fetullah Gülen, vaizlik yaptığı dönemde başladığı 'devlet içine sızma' girişimlerini emekli olduğu 20 Mart 1981 tarihi sonrasında ve 1999 yılında firar ettiği ABD'nin Pensilvanya eyaletinde de  sürdürdü. Önce 'cemaat' sonra da 'Hizmet Hareketi' olarak adlandırılan örgüt, mensuplarını birçok ilde faaliyet gösteren dersanelerinde, okullarında ve yurtlarında yetiştirdi. Mensupları KPSS'de çalıntı sorularla memurluğa adım atarken terfilerinin önünde engel olan kişiler çeşitli kumpaslarla uzaklaştırıldı. Bu sayede TSK, Emniyet, yargı gibi devlet içinde kritik noktalara yereleşen yapının mensupları örgütün çıkarlarına göre hareket etti. İş dünyası ve medyada da faaliyet gösteren örgüt, televizyon kanalları ve gazetelerinde örgüt mensubu işadamlarının desteği ile propaganda faaliyetlerini gerçekleştirdi.

Darbe iddiaları ile başlatılan Ergenekon, Balyoz davalarıyla özellikle TSK içinde örgüt mensuplarının önünde engel teşkil eden üst rütbeli subaylar tasfiye edildi, terfi bekleyen ve 15 Temmuz darbe girişiminde de aktif rol alacak örgüt mensuplarının önünün açılması sağlandı. Söz konusu davalar kapsamında örgüt çıkarlarına ters düşen kamu görevlileri, gazeteciler ve sivil toplum temsilcileri de cezaevine yollandı. Örgütün yargı eliyle gerçekleştirdiği 'şike davası' kapsamında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım da spor dünyasının ünlü isimleri ile tutuklandı. Örgüt, Adana'da durdurulan MİT tırlarını gerekçe göstererek, 7 Şubat 2012'de KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırdığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik bir teşebbüste daha bulundu. Örgüt askeri casusluk davası ve eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları üzerine başlatılan soruşturmalar ile devletin gizli belgelerine erişmeye çalıştı.

FETÖ'nün kumpas amacıyla başlattığı soruşturmaları yürüten savcılardan Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Fikret Seçen, Cihan Kansız yurtdışına firar etti. FETÖ bağlantısı tespit edilen pek çok hakim ve savcı görevden uzaklaştırıdı, tutuklandı. Söz konusu davalara karşı 'kumpas' davaları başlatıldı.

Dersanelerin kapatılmasının ardından eli zayıflayan örgütün 17-25 Aralık operasyonları AK Parti hükümetlerine karşı ilk darbe girişimi olarak yorumlandı.

Örgüt, 30 Ekim 2014'te gerçekleştirilen MGK sonrasında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne "Paralel Devlet Yapılanması" olarak girdi.

19 Aralık 2014 tarihli Fetullah Gülen hakkındaki ilk yakalama kararında "Paralel Devlet Yapılanması" da yer aldı. Daha sonraki soruşturmalarda örgütün adı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak kabul edildi.

15 Temmuz'da 248 şehidin verildiği darbe girişiminin baş aktörü olan ve gıyabında tutuklama kararı bulunan Fetullah Gülen, FETÖ/PDY'ye yönelik iddianamelerde baş şüpheli olarak yer almış ve bu soruşturmalarda hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. İçişleri Bakanlığı'nın aranan teröristler listesinde "Kırmızı Liste"de yer alan Fetullah Gülen'in ABD'den iadesi için de süreç başlatıldı.

Fetullah Gülen Haberleri

  • FETÖ elebaşının yeğeni yakalandı

    Gündem, 24 Haziran 2023

    FETÖ elebaşının yeğeni yakalandı

    FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Asiye Gülen ve imam nikahlı eşi İstanbul'da yakalandı. Yapılan aramada "F" serisi 1 ABD doları, 16 bin 710 ABD doları, 8 cep telefonu, 12 sim kart, 2 dizüstü bilgisayar ile çok sayıda flash bellek, DVD, hard disk ile örgütsel doküman ele geçirildi.

  • FETÖ elebaşının avukatına 35 yıl hapis

    Gündem, 29 Eylül 2021

    FETÖ elebaşının avukatına 35 yıl hapis

    FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in avukatlarından Adnan Şeker, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "zincirleme şekilde rüşvet vermek", "gizliliği ihlal" ve "suçluyu kayırma" suçlarından 35 yıl hapse çarptırıldı.

  • FETÖ elebaşının akrabası İzmir'de yakalandı

    Gündem, 02 Temmuz 2021

    FETÖ elebaşının akrabası İzmir'de yakalandı

    FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in amcasının torunu olan ve örgüt içerisinde 'Bölge talebe mesulü' olarak örgütsel faaliyet yürüttüğü belirtilen Munise Gülen (28), İzmir'in Karabağlar ilçesinde yapılan operasyonla yakalanıp, gözaltına alındı

    FETÖ elebaşının yeğeni hakkındaki iddianame kabul edildi

    Gündem, 29 Haziran 2021

    FETÖ elebaşının yeğeni hakkındaki iddianame kabul edildi

    Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının operasyonuyla yakalanarak Türkiye'ye getirilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Selahaddin Gülen hakkındaki iddianame kabul edildi.

    Terörist başı Gülen'in yeğeninin cezasına onama

    Gündem, 06 Nisan 2019

    Terörist başı Gülen'in yeğeninin cezasına onama

    Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Büşra Gülen'e, "FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçundan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

  • Ankara'da ABD'li heyetle kritik FETÖ görüşmesi!

    Dünya, 03 Ocak 2019

    Ankara'da ABD'li heyetle kritik FETÖ görüşmesi!

    Son dakika... ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet, Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) ilgili Türkiye'nin ABD'ye sunduğu yeni deliller konusundaki gelişmeleri ele almak üzere bugün ve yarın Ankara'da görüşmeler yapacak. Heyet, temaslarına Ankara Adliyesi'nden başladı!

  • Beyaz Saray'dan FETÖ elebaşı Gülen açıklaması

    Dünya, 18 Aralık 2018

    Beyaz Saray'dan FETÖ elebaşı Gülen açıklaması

    Son dakika... Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu "gözden geçireceğini" söylediği ifade edildi

  • Flynn'in ortaklarına Türkiye lehine lobi suçlaması!

    Dünya, 18 Aralık 2018

    Flynn'in ortaklarına Türkiye lehine lobi suçlaması!

    Rusya'nın 2016 ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek amacıyla müdahale ettiğine dair iddialar hakkında açılan soruşturmada anlaşmaya giden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in katkılarına dair savcılık görüşünü mahkemeye sundu. Savcılık tarafından mahkemeye sunulan belgelerde, Flynn'in kurduğu danışmanlık şirketinin Türkiye ile ilişkilerinin niteliği ve maddi boyutu da dahil olmak üzere bir dizi konuda yalan beyanda bulunduğu belirtildi.

    Çavuşoğlu: Trump, Gülen'in iadesi için çalışıldığını söyledi

    Dünya, 16 Aralık 2018

    Çavuşoğlu: Trump, Gülen'in iadesi için çalışıldığını söyledi

    Son dakika... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili çalışıldığını söylediğini belirtti

    İçişleri Bakanı Soylu: Eninde sonunda o adamı alacağız

    Gündem, 05 Aralık 2018

    İçişleri Bakanı Soylu: Eninde sonunda o adamı alacağız

    FETÖ'nün üzerine acımasızca gitmeye devam edeceklerini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan elebaşı Fetullah Gülen hakkında kararlı sözler geldi: Eninde sonunda, ölü ya da diri o adamı oradan alıp getireceğiz...

  • ABD Adalet Bakanlığı'ndan Gülen'in iadesiyle ilgili açıklama!

    Dünya, 19 Kasım 2018

    ABD Adalet Bakanlığı'ndan Gülen'in iadesiyle ilgili açıklama!

    ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin Amerikan medyasında çıkan haberleri yalanladı

  • 'İade' ne aşamada?

    Gündem, 16 Kasım 2018

    'İade' ne aşamada?

    ABD basınında çıkan haberler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade dosyasını yeniden gündeme getirdi. Peki Gülen’in iade süreci ne aşamada? Türkiye’den ABD’ye resmi olarak kaç iade talebi gitti? FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için ABD’ye 7 ayrı iade talebi gönderildi. Taleplerin 4’ü Gülen’in 15 Temmuz darbe girişimi öncesi faaliyetlerini, 3’ü ise darbe girişimi sonrasını kapsıyor. Ancak ABD bu taleplere karşın bugüne kadar ciddi bir adım atmadı

  • AK Parti'den 'Gülen'in iadesi' iddiasına açıklama

    Gündem, 16 Kasım 2018

    AK Parti'den 'Gülen'in iadesi' iddiasına açıklama

    Son dakika... Amerikan NBC televizyonu, Beyaz Saray'ın federal kurumlardan Fethullah Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini iddia etti. Bu iddia, AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş'a soruldu. Kurtulmuş, "ABD’den FETÖ konusunda siyasi kararlılık bekliyoruz" dedi

    NBC'nin "Gülen" iddiasına ABD'den açıklama

    Dünya, 15 Kasım 2018

    NBC'nin "Gülen" iddiasına ABD'den açıklama

    Son dakika... Amerikan NBC televizyonu, Beyaz Saray'ın federal kurumlardan Fethullah Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini iddia etti. Konuyla ilgili üst düzey kaynaklara dayandırılan haberde, Beyaz Saray’ın Gülen’in iadesiyle Türkiye’yi Cemal Kaşıkçı konusunda yatıştırmayı ve Suudi Arabistan yönetimi üzerindeki baskıyı azaltmayı hedeflediği iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ''Beyaz Saray Gülen'in iadesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapmadı. Türkiye'den gelen belgelerin değerlendirmesi sürüyor'' denildi

    AİHM'den FETÖ elebaşının avukatına ret!

    Gündem, 25 Ekim 2018

    AİHM'den FETÖ elebaşının avukatına ret!

    FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in avukatlığını yapan Abdulkadir Aksoy 10 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmıştı. Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliyesini isteyen Aksoy'un başvurusunu AİHM reddetti

  • Trump'ın eski danışmanı: Gülen, derhal Türkiye'ye iade edilmeli

    Dünya, 25 Ekim 2018

    Trump'ın eski danışmanı: Gülen, derhal Türkiye'ye iade edilmeli

    ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim döneminde ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Jeffrey Gordon, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı konusunda, "Fetullah Gülen, hem Türkiye hem de ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturuyor, derhal Türkiye'ye iade edilmeli." dedi

  • İşte ABD ve Almanya'dan istenen isimler

    Gündem, 02 Ekim 2018

    İşte ABD ve Almanya'dan istenen isimler

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’ya 136 kişilik FETÖ’cü listesi, ABD’ye ise 20'nin üzerinde isim verildiğini belirtti. Peki bu listelerde hangi isimler var? Habertürk'ün yargı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Almanya’dan firari TSK imamı Adil Öksüz, firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara, Örgütün Elebaşı Fetullah Gülen’den sonra en kritik ismi olduğu belirtilen Mustafa Özcan istendi. ABD’den ise Elebaşı Gülen’in başta olmak üzere Emre uslu, Ekrem Dumanlı, eski rektör Şerif Ali Tekalan ve firari yargı imamı Ahmet Can gibi isimler istendi

  • FETÖ elebaşı Gülen'in kardeşinin cezası belli oldu

    Gündem, 01 Ekim 2018

    FETÖ elebaşı Gülen'in kardeşinin cezası belli oldu

    Son dakika... FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kardeşi Kutbettin Gülen 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

    FETÖ elebaşı Gülen'in manevi oğluna 30 yıl hapis

    Gündem, 13 Eylül 2018

    FETÖ elebaşı Gülen'in manevi oğluna 30 yıl hapis

    Son dakika... Şanlıurfa'da FETÖ/PYD davasında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in manevi oğlu olan ve sözde Şanlıurfa bölge sorumlusu olarak yargılanan sanık, 30 yıl hapisle cezalandırıldı