Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘İbrahim Tatlıses’in büyük hayranıyım’

        Ekin TÜRKANTOS

        Ondan “Derin melodilerin adamı” olarak bahsediyorlar. Mark Eliyahu, yaptığı müzikle Ortadoğu ve Balkanların ruhunu yaşatan usta bir müzisyen.

        Etnik müzik sevenlerin hayran olduğu Eliyahu, müziğe çocuk yaşta merak sarmış. Babası da çok önemli bir müzik adamı. Dağıstan doğumlu sanatçı, müzikolog, besteci ve tar sanatçısı aynı zamanda.

        Farklı ülkelerin müziklerini dinliyor, ilham alıyor. Müziğe yönelmesinde ve kariyerinde babasının önemli bir figür olduğunu her fırsatta dile getiren Eliyahu, başta kemanda aradığını bulamayınca Türk, İran ve Azeri müziğine yönelmiş. Bakülü müzisyen Adalat Vazirov’ın öğrencisi olmuş ve 99’da İsrail’e yerleşmiş. Babasıyla birlikte “The Spirit of the East” albümünü yaptıktan sonra filarmoni orkestrasıyla birlikte Nobel ödülü gecesinde çalma şansını yakalamış.

        Kudüs Piyor Festivali’nden uluslararası ud festivaline, Krakow Yahudi Festivali’nden İtalya’daki Fabrica Festivali’ne dünyanın farklı festivallerine konuk olan ve dünyanın pek çok ülkesinde hayranları bulunan sanatçı, 11-13 Mart tarihlerinde Salon İKSV’de, 10 Mart’ta da Ankara Palas’ta Türk müzikseverlerin karşı- sında olacak. Eliyahu müzik aşkını HT Cumartesi’ye anlattı:

        ■ Henüz 4 yaşındayken müzik ile ilgilenmeye başladığımı hatırlıyorum.

        ■ Kemençe ve bağlama kendimi en iyi ifade ettiğim müzik aleti. Adeta vücudumdaki bir organ gibi. Bu müzik aletleriyle ilgilenmeye başlayınca eğitmenlerim, eğitimim ve kariyerim bana bu yolda eşlik eden yol göstericilerim oldu.

        ■ Bulunduğum coğrafyadaki renkler, kokular, yerel tatlar, bazen tanıştığım ve hikâyesini dinlediğim bir insan müziğimi besliyor. Çok farklı tarzlarda sanatçıların müzik türlerini dinliyorum. Poptan klasik müziğe, Asya’dan Avrupa’ya kadar farklı ülkelerin müziklerinden de etkileniyorum.

        ■ Küçük yaşlardan beri Türk müziğinden etkilendiğimi söyleyebilirim. Özellikle İbrahim Tatlıses’in de en büyük hayranlarından biriyim. Sözlerini anlamasam da bazen çok önemli aile toplantılarında onun şarkılarını dinlerim. Bir de son dönemde Erkan Oğur’un yaptığı işleri takip ediyorum. Kendisi önemli bir müzik dehası. Onunla tanışmak ve çalışmak en büyük isteğim.

        ■ Türkiye’de çok sevildiğimi biliyorum. Konser vermem için sosyal medya hesaplarından büyük talep geldi. Ne mutlu ki, konser biletlerim kısa sürede tükenmiş. İKSV Salon’a bir konser daha eklenmiş. İstanbul’da 3 gece üst üste çalacağız, Ankara’yı göreceğim ve hatta turne başka şehirlere de uzayacak gibi görünüyor. İstanbul’daki konser için iyi bir müzik dinletisi sözü verebilirim, herkesi bekliyorum. Türk insanlarını, kültürünü, oradaki her alandaki zenginliği çok seviyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ