Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hıdırellez ne zaman? Maçka Sanat Parkı Hıdırellez etkinlikleri

        Türkiye'nin birçok bölgesinde her sene çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez gününün bu sene ne zamana denk geldiği vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Hıdırellez bu sene ne zamana denk geliyor? Hıdırellez hakkında merak edilen soruların yanıtını haberimizden inceleyebilirsiniz...

        HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

        Kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın, İlyas Peygamber'le bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Ritüellerine göre; Hıdırellez günü eğlence, şenlikler ve ateş yakıp üzerinden atlama gibi etkinlikler yapılır. Hıdırellez, her yıl olduğu gibi bu senede 5 Mayıs Perşembe günü kutllanacak.

        HIDIRELLEZ NEDİR?

        Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kö­kü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortado­ğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları et­rafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır.

        Hıdrellez, halk arasında ölümsüzlük sır­rına erdiklerine ve biri karada, diğeri de­nizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yıl­da bir defa bir araya geldikleri gün ola­rak kabul edilir. Ancak bu beraberlikte, ismi yaşatılmasına rağmen uygulamada İlyâs’ın şahsiyeti tamamıyla silinerek Hı­zır motifi öne çıkarılmıştır. Dolayısıyla bu bayramda icra edilen bütün merasimler Hızır’la ilgilidir. Bunun temel sebebi, İs­lâm öncesi devirlerde yukarıda zikredi­len üç büyükkültürün hâkim olduğu alan­da bu yaz bayramı vesilesiyle kültleri kut­lanan insan üstü varlıkların daha ziyade Hızır’ın şahsiyetine uygun düşmesi ve onunla özdeşleşmesidir.

        HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ MAÇKA SANAT PARKI'NDA

        Her sene çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez günü, bu sene Şişli Belediyesi'nin düzenlediği Hıdırellez Şenliği ile Maçka Sanat Parkı'nda kutlanacak. Şenlikte yerel orkestralar, Dj performansları, atölyeler, yetişkinlere ve çocuklara yönelik oyunlarla 5 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 - 23.00 arası Maçka Sanat Parkı'nda...

        HIDIRELLEZ DİLEK AĞACI ZORLU AVM'DE

        Zorlu, 5 Mayıs tarihinde etkinlikleriyle misafirlerine Hıdrellez’in neşesini yaşatacak. Meydan katında kurulacak olan Dilek Ağacı’na misafirler dileklerini asabilecek, 5 Mayıs’a özel Cigan Bandosu da meydan katında canlı performans sergileyecek. Cigan Bandosu, davullu zurnalı birbirinden eğlenceli ezgileriyle neşeli anlar yaşatacak.

        Bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan Hıdrellez eğlencesinde gençler, yetişkinler, çocuklar baharın gelişini kutlarken hayatlarına dair en güzel ve en içten dilek ağacına asma fırsatı bulacak.

        Hıdırellez etkinliği 5 Mayıs Perşembe günü 12.00-19.00 saatleri arasında Zorlu AVM'nin Meydan Katı’nda gerçekleşecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ