Twitter
02 Mayıs 2018 Çarşamba

Çanakkale'de adeta bir tarih yatıyor. Karada olduğu gibi denizde de o tarih keşfedilmeyi bekliyor. İşte bunun için harekete geçildi. Su altındaki batıklar hem araştırılıyor hem de dalış turizmine katkı sağlaması hedefleniyor.

Troya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişinin 20'nci yılı. Bunun için 2018 Troya Yılı olarak ilan edildi. Gelişmiş sonar ve sismik cihazlarına sahip Piri Reis Araştırma Gemisi ile tarihi Gelibolu Yarımadası-Ayvacık ile Gökçeada ve Bozcaada kıyılaarı inceleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen çalışmalar da öncelikli hedef deniz tabanının haritalanması... Yrd. Doç.Dr. Harun Özdaş, "Çanakkale bölgesinin batık envanterinin tamamlanması hedeflenmekte, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştık bu çalışmalarda elde edeceğimiz verilerde en azından belli bir bölgenin ayrıntılı haritalamasını bitirmeyi planlamaktayız" dedi.

Bir sonraki adım ise turizm. Tespit edilen batıkların dalış turizmine yönlendirilmesi hedefleniyor. Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, "Su altı kültürel mirasının, batıklarının, envanterinin çıkartılması neticesinde zaman içerisinde koruma, kullanma dengesini de gözeterek, dalış turizmine de ciddi bir katkı oluşacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.