Twitter
23 Nisan 2018 Pazartesi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kritik ABD ziyareti öncesi Amerikan medyasına konuştu. Suriye ile ilgili mesajlar verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kritik ABD ziyareti öncesi Amerikan Fox News Televizyonu'na konuştu. ABD Başkanı Donald Trump'a, DAEŞ'in nihai yenilgisinden sonra da Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekmemesi çağrısı yaptı. Macron, Amerikan askerlerinin çekilmesinin "sahanın İran'a ve Esad'a bırakılması" anlamına geleceğini söyledi. Macron, "DAEŞ'e karşı savaşı bitirdiğimiz gün eğer tamamen ayrılırsak, sahayı İran'a, Esad'a ve onun adamlarına bırakmış oluruz ve onlar da bu durumda yeni bir savaşa hazırlık yaparlar, yeni teröristler beslerler" dedi.

"FRANSA VE ABD SURİYE'DE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP"

Macron, DAEŞ'in yenilgisi sonrası ABD, Fransa ve diğer müttefiklerin, Rusya ve Türkiye'nin de Suriye'nin yeniden inşasında çok önemli bir rol oynayacaklarını belirtti. "DAEŞ sonrası yeni bir Suriye oluşturmamız gerekiyor ve bu sebepten dolayı ABD'nin Suriye'de kalması önemli" dedi.

"İRAN NÜKLEER ANLAŞMASINDAN DAHA İYİ SEÇENEK YOK"

Macron'un, Trump'a bir diğer çağrısı da İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmemesi oldu. 2015 yılında imzalanan anlaşmanın mükemmel olmadığını ancak bu anlaşmadan daha iyi bir seçenek görmediğini söyledi. Macron, "Nükleer konusunda, daha iyi bir seçeneğiniz var mı? Ben göremiyorum. Ya olursa senaryonuz nedir, ya da B planınız var mı? Benim İran’a karşı nükleer konusunda bir B planım yok" diue konuştu. Mülakatta Trump ile arasında "çok özel bir ilişki" olduğunu da söyleyen Macron'un bugün başlayacak ABD gezisi 3 gün sürecek. İki lider salı günü Beyaz Saray'da bir araya gelecek.