Twitter
14 Mart 2018 Çarşamba

İstanbul'da taksiciler ile UBER araçları arasında tırmanan gerilim ve nedenleri Habertürk ekranında masaya yatırıldı. Ulaşım ve Turizm Hizmetleri Derneği Başkanı Ersin Kula, UBER'in sorun değil sonuç olduğunu söyledi. Taksicilikteki tekelleşmeyi işaret etti. Kula şöyle konuştu: "UBER bir sorun değildir, bir sonuçtur. Neyin sonucudur? Plaka tahtidiyle ortaya çıkan tekelleşmiş bir taksi zihniyetinin sonucudur. Dolayısıyla siz tüketicinin taleplerini karşılamazsanız, türketicinin ihtiyaçlarına nitelikli bir cevap vermezseniz ve sektöre girişini kısıtlarsanız, burada tüketici kendine göre birtakım çareler bulacaktır ve zaten buluyor." 

Meselenin sadece UBER'in vergi verip vermemesi olmadığını belirten Kula, taksicilerin taşımacılığı sadece kendi alanları olarak gördüklerini söyledi. Konunun UBER üzerinden gittiğini ama UBER'in sektörde şu anda 2'si yerli olmak üzere toplamda 4 tane rakibi olduğunu ifade eden Kula, "Bunların vergi kayıtları var, kendilerinden öğrenebilirsiniz. Ama UBER'e yapılan muamelenin aynısı onlara da yapılıyor. Dolayısıyla burada sorun vergi değil. Ortada bir taksi tekeli var ve bu taksi tekeli her yere aynı şekilde nufüs ederek, bu taşıma sahasının sadece kendisine ait olduğunu söylüyor" dedi.

İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkanı Resul Sivri, "Sonuç ne olursa olsun emeğimize sahip çıkacağız" diyerek, adalet hatırlatması yaptı. Sivri, "Eğer ekmeğimize ve emeğimize destek verilmezse, biz hukuk alanında mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Sonuç ne olursa olsun kararlı bir şekilde emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkacağız" dedi.

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca da konuşmasında hukuk vurgusu yaptı. Ancak, 'hukuk yoluyla elde edilen hakların karşılığında', 'yerine getirilmesi gereken sorumluluklar olduğunun' da altını çizdi. Bengisu, "Ticari taksiler keyfi davranamamalı. Kullanıcıları UBER'e yönlendiren şeyler ticari taksilerin görevli gibi davranmamaları, aldıkları yetki devri karşılığında üstlenmeleri gereken sorumluluğa uygun bir iş yapma tarzına, iş yapma ajandasına sahip olmamaları" dedi.

Tehdit olarak nitelenen açıklamaları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise 'bazı sorunlar yaşandığını' kabul etti. Ancak, 'Denetim yetkimiz yok' dedi. Aksu, "O zaman şunu sorgulayın. Açıkçası İstanbul'da denetim yapılmıyor. Biz Vali Bey ve Emniyet Müdürü'ne 'denetimleri ortak bir şekilde yapalım' diyoruz" dedi.