Yılın en heyecan verici sergilerinden biri dün New York’ta açıldı.

Yaşayan en önemli ‘avant-garde’ sanatçılardan Yayoi Kusama’nın son çalışmaları David Zwirner’da "Yayoi Kusama: Every Day I Pray for Love” sergisiyle izleyiciyle buluşuyor.

Bu ay, New York’ta gösterilecek bir başka Kusama eseri de Macy’s’in Şükran Günü Geçit Töreni’ne özel üretilen dev şişme yapıt. Ulusal televizyonda yayınlanacak açılışın 50 milyon haneye ulaşmasıyla Kusama’nın popülaritesinin zirveye taşınacağı şüphesiz. Yalnız Zwirner sergisinin bir ayda 100 bin ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

Yayoi Kusama
Yayoi Kusama

Kusama’nın 2017 Zwirner sergisi, New York’un en çok Instagram’lanan sergilerinden biri olarak tarihe geçmişti. Bu kez, galerinin iki katına yayılan sergide, 90 yaşındaki Japon sanatçının ‘My Eternal Soul / Ebedi Ruhum’ serisine ait son çalışmaları, alüminyum rölyefler, ‘Narcissus Garden’ eserini andıran zemin üzeri aynalı kurulumu ‘Clouds’, ve ikinci katta ‘Ladder to Heaven / Cennet Merdiveni’ ismini verdiği her iki ucu sonsuz gözüken ışıklı merdiven yerleştirmesi gösteriliyor. 2019 imzalı monokrom balkabakları, ve tabii ki ‘Infinity Room/ Sonsuzluk Odası’ serginin gözdelerinden.

Yayoi Kusama, Clouds (2019) David Zwirner New York. (Fotoğraf: Sarah Cascone)
Yayoi Kusama, Clouds (2019) David Zwirner New York. (Fotoğraf: Sarah Cascone)

Bugüne dek dünyanın farklı noktalarında on sekiz kez hayata geçirilen ‘Sonsuzluk Odası’nın bir yenisi bu... Sanatçının gişe rekorları kıran 2017–18 turne sergisinde, ziyaretçilerin odada sadece otuz saniye geçirmesine izin verilirken bu kez Zwirner ‘Sonsuzluk Odası’nı 1 dakika boyunca deneyimleme şansı sunuyor. Hirshhorn Müzesi ve The Broad, 30 saniye kuralıyla Kusama hayranlarnı pek kızdırmıştı zamanında. En çok da sosyal medya kullanıcılarını... Oysa, günümüz dünyasında eserle ziyaretçi etkileşimine sınırlama kaçınılmaz, özellikle de bu denli popüler sanat enstalasyonları için. 1 dakika kuralı bir kenara, süreli biletlerin aksine, Zwirner sergisinin ücretsiz ve halka açık olması da kapıda oluşacak uzun kuyrukları beraberinde getirecek. 2017’de altı saati bulan bekleme süreleri duyardım...

Yayoi Kusama, Ladder to Heaven (2019) (Fotoğraf: David Zwirner)
Yayoi Kusama, Ladder to Heaven (2019) (Fotoğraf: David Zwirner)

Büyük kalabalıklara, uzun bekleyişlere hazır değilseniz, Chelsea’de yeni açılan Roma merkezli Mucciaccia Gallery’de Kusama’nın 1951'den 2008'e ürettiği otuza yakın eseri sergileniyor. Sanatçı, Bronx’ta New York Botanik Bahçesi’nde gerçekleşecek sergisiyle Mayıs 2020’de New York’a geri dönecek.

ÜÇ MEKANLI RETROSPEKTİF

Kusama’dan asıl sürpriz ise 2020’de Avrupa’da: Üç müzenin ortak çalışması olan büyük bir Kusama retrospektifi sırasıyla Berlin, Köln ve Basel’de gerçekleşecek. Gelecek Eylül ayında Berlin Gropius Bau’da 3000 metrekarede gösterilecek olan sergi, Nisan 2021’de Köln’deki Museum Ludwig’e taşınacak ve aynı yılın Ekim ayında Basel’deki Fondation Beyeler’de gösterilecek.

Yayoi Kusama, Pumpkin (2019) (Fotoğraf: David Zwirner)
Yayoi Kusama, Pumpkin (2019) (Fotoğraf: David Zwirner)



Kusama’nın son 70 yıldaki tüm sanatsal dönemlerine ait örneklerin gösterileceği serginin odak noktası erken dönem eserler... Resim ve heykellerin yanı sıra, kolajlar, suluboyalar, seramikler ve 1940'lı yılların avant-garde modasına yer verilecek. Her mekan için ayrı bir ‘Sonsuzluk Odası’ yapılacak olsa da, en merakla beklediğim 1960'lardan kalma ‘Odalar’...

Sergi, Almanya ve İsviçre'de Kusama'ya adanmış ilk büyük sergi olacak. Bu kez, sanatın en güçlü kadın simgelerinden biri olarak karşımıza çıkan Kusama’nın, görselliğin gölgesinde kalan derinliğinin hatırlanacağını umuyorum.

 

YORUM YAP 0
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ
300