Twitter
31 Temmuz 2018 Salı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır. Trump, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'yi Beyaz Saray'da ağırladı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İranlı liderin istemesi halinde Ruhani'yle görüşebileceğini açıkladı. ABD Başkanı, İranlılarla olası bir görüşmeyi hiçbir ön koşul olmadan yapabileceğini söyledi. İranlıların böyle bir görüşmeye hazır olup olmadığını bilmediğini belirtti.

Trump, "İran anlaşmasını sona erdirdim. Saçma bir anlaşmaydı. Muhtemelen eninde sonunda görüşmek isteyeceklerine inanıyorum ve ne zaman isterlerse görüşmeye hazırım" dedi. 

İRAN'DAN TRUMP'A YANIT

Tahran'dan Trump'ın bu açıklamasına yanıt gecikmedi. İran, ABD ile görüşme masasına oturmak için, bu ülkenin "nükleer anlaşmaya dönmesini" şart koştu. Açıklama İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Danışmanı Hamid Hamid Aboutalebi'den geldi. Aboutalebi "İran halkına saygı, düşmanlıkların azaltılması ve ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi görüşme zeminini oluşturacaktır" ifadesini kullandı. 

ABD mayıs ayında, İran'la nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. Ruhani, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada ABD'yi uyardı ve "İran'la barış, barışların; savaş da savaşların anasıdır" dedi. Trump ise Ruhani'ye Twitter üzerinden yanıt vermiş, "İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye: Bir daha asla ABD'yi tehdit etme, yoksa tarihte daha önce çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın" demişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran hükümetini "mafyaya" benzetmişti.