Twitter
22 Mart 2018 Perşembe

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren torba tasarı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Torba yasayla, asgari ücretin vergi yükü sabitleniyor. Asgari ücretle çalışanların maaşlarında vergi dilimi artışı nedeniyle kesinti yapılmayacak.

İnternet yayınlarına ise Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi getirildi. Dijital yayın platformları, RTÜK tarafından denetlenecek. İnternet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü de RTÜK tarafından yapılacak. Kurulun uygun bulmadığı servislere erişim engellenecek.

Yasa, 8 milyon araca hurda teşviği de getiriyor. 16 yaş üstündeki otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet gibi araçları hurdaya ayıranlara, yurt içinden yeni araç alırken 10 bin lira ÖTV indirimi yapılacak. Elektrik motorlu tüm araçlar, muadil araçların yüzde 25'i oranında vergilendirilecek.

Tasarı da istihdamı teşviğe yönelik maddeler de var. İlave istihdam sağlayan işverene, 2 ay boyunca gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği sağlanacak. İşverenlere asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek. 
Tasarı ile ayrıca, konut hesabı sistmeindeki devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya çıkacak. Çeyiz hesabında katkıysa, 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükselecek.

Yasayla, nişasta bazlı şekerle ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre, nişasta bazlı şeker üretim oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekilecek.