Twitter
07 Mart 2018 Çarşamba

Yunanistan'da düzenlenen ırkçı gösteride türk bayrağı yakıldı. Ankara'dan çok sert tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, "Beklentimiz faillerin yargı önüne çıkması" dedi. 

Türkiye-Yunanistan hattında yaşanan tutuklu asker krizi sokağa taşındı. Atina'da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi destekçileri Yunan askerlerin tutuklanmasını protesto etti. Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne yürümek isteyen öfkeli kalabalığa Yunan polisi izin vermedi. Bunun üzerine göstericiler sokak ortasında Türk Bayrağı yaktı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Skandal görüntülere Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, Türk bayrağının yakılmasını şiddetle kınadı. Yapılan açıklamada, "Faillerin bir an önce yakalanmalarını ve en kısa zamanda yargı önüne çıkartılmalarını bekliyoruz" denildi. Benzer bir açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da geldİ. İbrahim Kalın, "Atina'da yapılan bir gösteride Türk bayrağının yakılmasını nefretle kınıyoruz. Bu konuda girişimleri de yaptık Yunan makamlarımdan derhal bunların faillerinin bulunması ve hukuk önüne çıkartılması için beklentimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ise BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü. Yunan basınına göre görüşmede Türkiye ile ilişkiler ele alındı. Çipras, tutuklu askerlerin iadesine yönelik hızlı ve olumlu bir sonuç için Guterres'ten devreye girmesini istedi. Savunma Bakanı Panos Kammenos da tutuklu askerleri Brüksel'deki AB Savunma Bakanları Toplantısı'nda gündeme getirdi. Yaşananların Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini etkileyeceğini savundu. AB Komisyonu Sözcüsü ise "NATO üyesi iki yakın komşu ülke arasında hızlı ve olumlu bir sonuç bekliyoruz" dedi.

TÜRK KÖKENLİ VEKİLE SÖZLÜ SALDIRI

Yunan meclisinde de gerilim hakimdi. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi milletvekili, Türkiye ile ilişkilerin konuşulduğu sırada iktidardaki Syrıza'nın Rodop milletvekili Mustafa Mustafa'ya sözlü saldırıda bulundu. Türk kökenli vekilin dışarı çıkarılmasını istedi. Tartışmanın sürmesi üzerine oturuma ara verildi. İki ülke arasında ilişkiler, geçtiğimiz hafta Edirne'de sınırı geçen iki Yunan askerin tutuklanmasıyla gerilmişti.