Twitter
Burası Haftasonu - 21 Mart 2020 (Koronavirüs nasıl tespit ediliyor, süper taşıyıcılar kimler?)
22 Mart 2020 Pazar

Haftasonu denince akla ne geliyorsa, Burası Haftasonu’nda…

Dezenfeksiyon işlemi nasıl yapılıyor? İstanbul'da nereler, hangi kapalı alanlar dezenfekte ediliyor? Dezenfekte ederken kullanılan malzemelerin insan sağlığına zararı var mı? Vatandaş neler talep ediyor, talepleri nasıl karşılanıyor? Haftasonu sabahlarının vazgeçilmezi Oylum Talu ile Burası Haftasonu’nda İBB Sağlık Daire Başkanı Uzm. Dr. Önder Yüksel anlatıyor.

Koronavirüsün kronik hastalıkları olanlarda daha ağır seyretmesinin nedeni ne? Koronavirüs nasıl tespit ediliyor? Süper taşıyıcılar kimler? Koronavirüsten nasıl kurtulacağız? Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ yanıtlıyor.

Eczanelere dezenfektan yapma yetkisi verildi, yapılmaya başlandı mı? Ne zaman başlanacak? Belli bir ölçü dahilinde mi yapılacak? İlaçlarda stok sıkıntısı var mı? Eczacılar ne gibi önlemler alıyorlar? Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan değerlendiriyor.

Dünya tarihindeki en ölümcül salgın hastalıklar hangileri? Bu salgınlar nasıl başladı, nasıl yayıldı ve ne kadar sürdü? Salgınların ekonomik, sosyal ve siyasal etkileri nelerdi? Toplumlar ve devletler salgınlara nasıl tepki verdi? Nasıl önlem aldılar ya da almayı akıl edebildiler mi? Koronavirüs salgını tarihteki salgınlara ne ölçüde benziyor? Siyaset Bilimci-Tarihçi Cem Akoğul Oylum Talu’ya anlatıyor.

Ellerimizi nasıl yıkamalıyız? Koronavirüsten korunurken yapılan hatalar neler? Maskeyi nasıl takmalıyız? Eldiven nasıl çıkarılmalı, takılmalı? Koronavirüs aşısı ne durumda? Aşılar en erken ne zaman uygulanmaya başlar? İlaci bulundu mu? Koronavirüsün bulaştırıcılık süresi ne kadar? Semptomsuz hastalarda bulaştırma riski nedir? Tansiyon hastaları neden risk grubunda? Koronavirüs ne zaman bitecek? Alışveriş ürünleri ve kıyafetlerde virüs var mı? Koronavirüs gençler için de bir risk oluşturuyor mu? Grip ve koronavirüs arasında belli bir fark var mı? Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş Burası Haftasonu’nda değerlendiriyor.