Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Moskova Mutabakatı'nın üzerinden 5 gün geçti. Mesele İdlib'di, ateşkes oldu. Kafalarda, ateşkes ne kadar sürer, sağlıklı yönetilebilir mi gibi pek çok soru var.

        En azından şimdilik şöyle birkaç hafta önümüze bakma zamanı dememiz gerekir ama biz hâlâ görüşmenin dehlizlerinde kayboluyoruz. Öyle bir derinlere indik ki...

        Önce, Türk heyetinin konuk edildiği salonda Osmanlı İmparatorluğu’na büyük kayıplar verdiren ve Kırım'ı alan Büyük Katerina heykelinin bulunmasıyla ateşlendi fitil. Sonra gözler diğer köşeye döndü. Orada da bir baktılar; 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşındaki Rus askerlerinin temsili heykeli var. “Rusya'dan Türkiye'ye ince mesaj” göndermesiyle dolaşıma sokulan o karelerle tam bir yaygara koparılıyordu ki malum heykellerin yeni gelen misafir için vitrinden indirilen yemek takımı gibi o an konmadığı, Rusya'nın tarihi şahsiyetlerini milli kahraman ilan etmesi sebebiyle belki yüzyıllardır salonda yer aldıkları hatta Putin'in pek çok görüşmesinde de arka fonda fotoğraflara yansıdıkları ortaya çıktı. Hatta Prof. Dr. İlber Ortaylı devreye girdi, "Bu düzeysiz bir milliyetçiliktir. Kremlin'in her salonunda tarihi bir figür bulunur" dedi. Kısaca; görmek isteyen her göz, anlamak isteyen her akla yeterli delil sunuldu ve konu kapandı.

        Yanlış anlaşılmasın; o konu kapandı. Biz sıramızı savdık. Bu kez Rus tarafı, zirveye dair didiklenecek yeni bir konu başlığı attı ortaya. Rus devlet televizyonu Rossiya24'te başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türk heyetinin bekletildiğine dair bir görüntü yayınlandı. Hatta habercilik tabiriyle o görüntülerin üzerinde tepindiler diyebilirim. Zira ekranın alt köşesine bir de kronometre koyarak oldukça çirkin bir yayıncılığa imza attılar.

        Kıymetli dostlar unutmayınız; medya size hiç tanımadığınız adamları çok sevdirip, hiç tanımadığınız adamlardan nefret etmenizi sağlayabilir.

        PEKİ İŞİN ASLI GERÇEKTEN BÖYLE MİYDİ?

        Diplomatik ve siyasi kaynaklarla yaptığım görüşmelerde; üst düzey Rus yetkililerin de çıkan görüntü ve haberlerden rahatsızlık duyduklarını öğrendim. Hem özürlerini hem de üsluba ilişkin huzursuzluklarını dile getiriyorlar. Asparagas haberleriyle meşhur, işgüzar bir Rus muhabirin olayı hadsizce yorumlaması olarak değerlendiriyorlar.

        Hoş, isteseler bunu bir açıklamayla çok rahat düzeltebilirler. Bu tür haberlerin nasıl yapıldığını, muhabirlerin hangi motivasyonla çalıştığını az çok biliriz. En azından şu ana kadar Rusya’dan bu yönde bir açıklama gelmedi.

        Gelelim işin iç yüzüne; iki heyetin de ortak bir salonda buluşturulması kararlaştırılıyor. Gözünüzün önüne orta bir salon getirin. Her iki tarafında da bekleme odaları var. Liderler ve heyetleri kendilerine ayrılan bölmelerde bekliyorlar. Orta salon ve tarafların tam olarak hazırlanması, protokole uyum sağlanması için 1-2 dakikalık gecikme yaşanıyor.

        Görüntülerde Putin, Türk heyetini bekletiyor gibi servis ediliyor. Oysa diğer tarafta da aynı süre boyunca Putin bekliyor. Sadece Türk heyetine yapıldığı şekilde belgesel çeker gibi pek çok kamerayla farklı açılardan görüntü alınmadığı; daha doğrusu o görüntüler servis edilmediği için biz göremiyoruz.

        Diplomatik kaynaklarla yaptığım görüşme sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Moskova’ya giden heyette bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’i aradım. Kendisi de yazdıklarımı teyit eder şekilde durumu detaylı olarak anlattı.

        Özetle; her şey nizama uygun gelişsin diye işin doğasında olan ve makul karşılanan bir süre boyunca bekleyen iki heyet var.

        Bir de diplomatik krize bile sebebiyet verebilecek böylesi durumdan nemalanmayı amaçlayan art niyet.

        PUTİN BEKLETMEYİ SEVİYOR

        Amacım size işin aslını izah etmekti. Yanlış anlaşılmasın; Putin asla bekletmez, yapmaz öyle şey diyemiyorum. Aksine bu konuda sabıkalı bir isim olduğu bile söylenebilir.

        Rus lider, 2003 yılında İngiltere Kraliçesini 14 dakika,

        2012'de dönemin ABD Başkanı Obama'yı 40 dakika,

        2015'de Vatikan’ın ruhani lideri Papa Francis'i 50 dakika bekletiyor.

        Yani anlayacağınız kadın, erkek, dini lider hatta kraliçe bile olsanız Putin bekletmeyi seviyor.

        En çok kim beklemiş derseniz; 2014 yılında Rus lider bir centilmene hiç yakışmayacak şekilde Almanya şansölyesi Merkel'i tam 4 saat 15 dakika bekletiyor.

        İŞİN ACI TARAFI

        Tüm bu açıklamalardan sonra bile özellikle sosyal medyada kendini sıkça gösteren bazı arkadaşlar ısrarla Türk heyetinin bekletildiğine inanmak isteyecek ve hatta bu durum üzerinden hükümete yüklenmeye devam edecekler. Oysa bekletilseydi, bekletilen Erdoğan değil Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olacaktı. Ve ona bir saygısızlık yapılırsa, bu tüm dünyada direkt Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendirilecekti. Erdoğan’ı sevmeyebilirsiniz ama bu memleketin hiçbir evladı ülkesine ve dünyada onu temsil eden Cumhurbaşkanı’na başka bir devletin saygısızlık etmesinden hoşnut olamaz. Orada Erdoğan yok, Türkiye Cumhuriyeti Devleti var.

        Diğer Yazılar