Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni yıl itibarıyla sanayiciler, üreticiler, ihracatçılar ve benzeri çalışma grupları ile örgütler, 2020 yılındaki ekonomik beklentilerini sırayla açıklıyorlar. Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) de yaptığı geniş bir toplantı ve anket ile görüşlerini kamuoyuna bildirdi.

        Tabii, bu tür açıklamalarda bildik sorunların dile getirilmesi kaçınılmaz oluyor. Çünkü, Türkiye’nin problemleri artık o kadar sabitleşmiş ve ezberlenmiş halde ki, her kesim mecburen onlara değinmeden edemiyor.

        ESİAD da yaptığı değerlendirmelerde aynı konulara dikkat çekti. Başkan Fadıl Sivri, enflasyon, büyüme, kur ve faiz tarafında oldukça zor bir yılı geride bıraktığımızdan bahsettikten sonra. 2020 yılından beklentilerini sıraladı.

        YENİ ÜRETİM MODELİ GEREK

        Sivri’ye göre, önümüzdeki 6 aylık dönemde, faiz, kredi ve bütçenin üzerinde daha fazla kontrol sağlanabilmesi enflasyondaki temel gidişatı belirleyecek. 2020’de büyümeyi 3 veya 4 aralığında görmeyi bekliyor.

        Yeni bir üretim modeli ile bu ivmenin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor.

        Bütçe ve mali disiplinden taviz verilmeden ülke kaynaklarının verimli ve üretken şekilde özellikle artan genç işsizliğine çare olabilecek katma değerli istihdam yaratacak ve uzun vadede yeni nesil yüksek teknolojili üretime katkı sağlayacak alanlara yönlendirilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

        Bu saptamalara katılmamak elbette mümkün değil. Hepsi doğru, hepsi gerçekçi. ESİAD’ın açıklamaları ve beklentileri bu şekilde.

        Ancak bir de üyelerin istekleri ve görüşleri var. Ki, o görüşler de uzun soluklu bir anketle belirlendi. Ve bakın oradan hem ülke geneli, hem de İzmir için neler çıktı:

        YABANCI YATIRIMCI GETİRİLMELİ

        - Kurlardaki oynaklık, maliyetlerdeki artışın piyasaya yansıtılamaması ve finansmana erişim konuları yatırım kararlarını etkiliyor. Bunların çözülmesi şart.

        - İzmir’de öncelikle ikinci çevre yolunun yapımı, raylı sistem ağının geliştirilmesi, limanlardan daha fazla yararlanılması ve kentsel dönüşüm projelerinin süratle gerçekleşmesi lazım.

        - Yabancı yatırımcıyı İzmir’e çekmek için teşviklerin mutlaka artırılması gerekiyor.

        - Bürokratik ve altyapısal sorunlar, İzmir’e ulaşımın zor olması ve nitelikli iş gücünün yetersizliği gibi engeller ortadan kaldırılmalı.

        Görüldüğü gibi, sanayicilerin genel beklentileri ve talepleri bu şekilde. Peki bunlar yapılabilir mi, istekler yerine getirilebilir mi? Elbette getirilebilir. Çünkü hepsi mantıklı, hepsi de çözümü olan talepler. Yeter ki, yetkili makamlar bu seslere kulak versinler ve sorunların üzerine ciddiyetle eğilsinler. Çare onların ellerinde..

        Diğer Yazılar