Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LAHEY

        Yatırımlarda Türkiye’nin birinci partneri olan Hollanda’ya giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, Hollanda’daki Türk yatırımcıları “15 Temmuz ve sonrasını siz anlatıyorsunuz ama burada bizi anlamıyorlar” diye yakındılar. Umutsuzluk ekmediklerini vurgulamak için de eklediler:

        “Siyahı bir hamlede beyaza çeviremezsiniz. Önce gri alan oluşacaktır. Burada eğitim veren 8 tane FETÖ okulu, resmi düzeyde korunuyor.”

        Ekonomi Bakanlığı, Kanada’dan Çin’e kadar 26 ülkeyi kapsayan “Türkiye Tanıtım Turu”nun 4’üncü bacağını Hollanda’nın Lahey kentinde gerçekleştirdi. 23-24 Ağustos tarihleri arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda düzenlenen ve “ikili görüşmeleri” de içeren tanıtım toplantısına, Türkiye’den ve Hollanda’dan iş dünyası temsilcileri katıldı. THY’den kiralanan özel uçakla İstanbul’dan hareket eden Zeybekci’nin beraberindeki heyette, TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, UND ve TÜMSİAD temsilcilerinin yanı sıra işadamları ve AK Parti Milletvekili Mehmet Muş, CHP Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya ve MHP Milletvekili Arzu Erdem de yer aldı. TOBB ve TÜSİAD’ın başkanlar düzeyinde yer almadığı temaslarda, siyasi ve ekonomik konular öne çıktı. Zeybekci, Hollanda ve Türkiye’den iş dünyası temsilcilerinin bulunduğu salonda darbe girişiminin Türkiye ekonomisini etkilemediğine ve Meclis’teki 3 partinin de desteğiyle, Türk halkının demokrasiye sahip çıkmasına işaret etti. Zeybekci konuşmasını sürdürürken, salondaki ekrana beraberinde getirdiği 15 Temmuz darbe girişimi görüntüleri ve Türkiye’nin ekonomik performansı yansıdı.

        Hollanda’ya 2002-2016 yılları arasında Türkiye’nin yatırım stoku 11 milyar dolar olmasına karşılık, Hollanda’dan Türkiye’ye yapılan 21.5 milyar dolar yatırıma dikkat çeken Zeybekci, Türkiye’nin sorunlu bir coğrafyada, güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi. Hollanda’dan Türkiye’ye 2014 yılında 2 milyar dolar, 2015 yılında 1.2 milyar dolar, 2016 yılının ilk 5 ayında ise 384 milyon dolar yatırım geldi. 2016 yılında erişilen seviye, Hollanda’yı Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ilk sıraya taşıdı. Zeybekci, ev sahibi yatırımcılara petrokimya, tarım teknolojileri ve enerji alanında özel teşvikler verileceğini burada da tekrarladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile toplantı sonrasında görüştüğümüzde “Proje bazında teşvik veren Türkiye’den başka ülke yok” dedikten sonra, Merkez Bankası’nın dünkü faiz indirimini Türkiye’nin 15 milyar dolara ulaşan küresel yatırım sermayesini çekmesi açısından olumlu gelişme olarak kaydettti.

        5. DURAK İTALYA

        Zeybekci gezinin ikinci durağı Roma’da, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile görüşecek. Ardından İtalya'nın en önde gelen yatırımcıları ve iş dünyası yetkilileri ile bir araya gelecek olan Zeybekci, İtalyan basını ile de bir toplantı yapacak. Zeybekci ve beraberindeki Türk heyeti, temaslarının ardından aynı gün Türkiye’ye dönecek. Zeybekci benzer temaslarda bulunmak üzere 11 Ağustos’ta Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gitmişti. Aynı program kapsamında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan başkanlığındaki heyet de, Türkiye’nin önde gelen ticari partnerlerinden Romanya ve Polonya’yı ziyaret etmişti. Böylece 15 Temmuz darbe girişimden sonra Ekonomi Bakanlığı’nın tanıtımı 5 ülkeye ulaşmış oluyor.

        ‘İYİ Kİ ÜLKEMİZE GELDİNİZ’

        Toplantıya ev sahipliği yapan Hollanda’nın iş dünyası çatı kuruluşu VNO-NCW Başkanı Hans de Boer, Zeybekci’ye “İyi ki bunları anlatmak için geldiniz” dedi. Basına kapalı oturumda Shell, Robabank, Achmea temsilcileri Türkiye’deki yatırım ortamına ilgilerinin devam ettiğine işaret ettiler. Zeybekci, iş dünyasıyla yaptığı toplantıdan sonra Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı ile ikili görüşmeye geçti.

        HOLLANDA İLE 2016 YILINDA TİCARET ARTTI

        Geçen yıl, Hollanda’ya ihracat bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 3.2 milyar dolar, ithalat ise bir önceki yıla göre yüzde 18 azalarak yaklaşık 3 milyar dolar oldu. Hollanda, 2015’te, toplam ihracatta yüzde 2.2’lik pay ile 13. sırada yer alırken, toplam ithalatta ise yüzde 1.4’lük pay ile 19. sırada yer aldı. Bu yılın ilk altı ayında ise Hollanda’ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.2 artarak 1.9 milyar dolar, ithalatımız ise yine aynı döneme göre yaklaşık yüzde 3 oranında azalarak 1.5 milyar dolar oldu.

        KİMLER KATILDI?

        TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Simone Kaslowski, Türkiye Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan’ın yanı sıra iş çevrelerinden Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Pınar Eczacıbaşı, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Yapı Kredi Bankacılık Direktörü Nicola Longodente, Pasifik İnşaat Başkanı Fatih Erdoğan katıldı. Hollanda Sanayi ve Girişimciler Konfederasyonu (VNONCW) üyesi 19 şirket de toplantıya başkanlar düzeyinde katılım gösterdi.

        Diğer Yazılar