Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Prof. Dr. Şükrü Emre, bilimsel başarıda ekip çalışmasının önemini vurguluyor:Küsmek, pasif agresif kişilik bozukluğudur

        Amerika’nın önde gelen akademik kurumlarından Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre, İnönü Üniversitesi (İÜ) Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Hastanesi, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde 15 gün geçirecek.

        Emre ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katılımıyla İÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın ev sahipliğinde düzenlenen yemekte bir araya geldik.

        Prof. Dr. Emre, Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere kurulan “Karaciğer Nakli Enstitüsü Elektro Mikroskop Laboratuvarı” için “Dünyanın bu alanda sayılı laboratuvarlarından olacak” yorumunu yapıyor. Kızılay, “Misafir hocamız Emre’nin desteğiyle Ar-Ge desteği 3 milyon TL’den 20 milyon TL’ye yükseldi. Önümüzdeki 5 yılda karaciğer naklinde çığır açacağız” diye ekliyor.

        Karaciğer naklinin yanında bütün organ nakillerini yaptıklarını ifade eden Kızılay, “Bağırsak naklini yapan iki merkezden biriyiz. Pankreas naklini kadavradan organ çıktığı anda hemen yapacağız. Kalp nakli için de çalışmalarımız sürüyor” diyor.

        ‘ÖZEL HASTANELERE DESTEK VERMEM’

        Emre’nin Amerika’daki bilimsel başarılara ilişkin yaptığı 3 maddelik saptama dikkatimi çekiyor: Asgari müştereklerde buluşmak - Ekip çalışması yapmak - Küsmemek.

        “Bunları yaptığınız zaman Türkiye’yi bir yere getirirsiniz” diyen Emre, küsme tutumunun psikolojide “pasif agresif kişilik bozukluğu” olarak tanımlandığını vurguluyor.

        Bizde bu konunun üzerinde çok durulmuyor. Evden iş ve siyaset alanına kadar “ortak sorunların” aşılmasında ciddi engel oluşturan, mağduriyetler yaratan, “öfke kontrolü”nün bir önceki adımı olan bu şiddet türü görmezden geliniyor.

        Castle Connolly Medical’ın 32 doktoru içeren “Amerika’nın iyi doktorları” listesine, yaptığı karaciğer nakli ameliyatlarıyla 10 yılda art arda giren Emre, hekimleri “akademik ortam ve finansal gücün motive ettiğini” belirtiyor.

        Kapitalist sistemin kalbinden gelen Emre, “Özel hastanelere destek vermem” sözüyle de sağlık sistemine kamusal yaklaşımın zorunluluğuna işaret ediyor.

        Amerika’da çalışma ortamı hakkında da bilgi veren Emre, “Çok iyi maaş alıyorum, o nedenle de parayla ilişkim yok. Sabah 06.00’dan-gece 12.00’ye kadar çalışıyorum” diyor.

        ABD’DE 500 BİN DOLAR TÜRKİYE’DE 250 BİN LİRA

        Malatya’da 26-28 tarihleri arasında İÜ ve Giessen Üniversitesi işbirliğinde “5. Karaciğer Transplantasyon Günleri” nedeniyle düzenlenen kongre bugün başlıyor.

        İÜ’nün dünyada en fazla organ nakli gerçekleştiren merkezlerden biri olduğunu söyleyen Emre, ABD ile Türkiye’nin karaciğer nakli ameliyat fiyatlarını da karşılaştırıyor:

        “ABD’de sosyal güvenlik sistemi organ nakli ameliyatlarına 150-200 bin dolar ödüyor. Özel hastanelerde aynı ameliyatlar 300-500 bin dolar civarında yapılıyor. Türkiye’de yılda bin 500 kadar karaciğer nakli ameliyatı gerçekleşiyor. Bunun yüzde 60-70’i özel hastanelerde yapılıyor. Özel hastanelerde 90-250 bin TL, SGK’lı hastalara ise 60-88 bin TL fatura çıkıyor.”

        Bakan Tüfenkci, “Üniversite hastanelerinin yurtdışında acenteler açması, ihracat desteği kapsamında olmalı” sözleriyle Türkiye’ye gelen yabancı hasta sayısını artırma potansiyeline vurgu yapıyor.

        **********

        İŞ DÜNYASI REFORM BEKLİYOR

        İş dünyasından seçim sonrası değerlendirmeler geliyor. Seçilen cumhurbaşkanını ve milletvekillerini “tebrik” formatında yapılan açıklamalarda ortak talep olarak, “reform” beklentisi öne çıkıyor.

        Yeni Meclis’in; katılımcı kanun yapma, etkin denetim ve partiler arası uzlaşmaya dayalı yeni çalışma geleneği oluşturmayı başarmasını temenni eden TÜSİAD, “Şimdi yeni yasama ve yürütme erkinin acil olarak odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reform gündemi var” ifadesine yer veriyor.

        Ekonomik ve yapısal reformlara destek vermek üzere hazır olduklarını belirten YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği de “Ülkemizin, global ekonomiye entegrasyonunu artırarak kalkınma sürecini devam ettirmesi ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomik ve yasal makro reformların hızla hayata geçirilmesi yeni dönemde de önem taşımaktadır” açıklamasını yapıyor.

        AK Parti kadrolarının, yeni vergi düzenlemelerinden eğitime, hukuktan kadın haklarına kadar birçok alanda çalışması olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atayacağı yeni bakanlar kurulu, reformların niteliği hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayacak. Bizi yoğun bir gündem bekliyor.

        Diğer Yazılar