KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

GİB

Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB), 16 Mayıs 2005 tarihinde Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak Gelir Genel Müdürlüğü'nün yerine kurulmuştur. Bunun amacı ise Bakanlık tarafından: "gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir" şeklinde açıklanmıştır.

GİB, web sayfası üzerinden İnternet Vergi Dairesi çatısı altında Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödeme imkanı getirerek, vatandaşları vergi dairesi önündeki sıra çilelerinden kurtarmayı başarmıştır.

5345 Sayılı Kanunla kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görevleri ise aynı kanunun 4 üncü maddesinde açıklanmış bulunmaktadır. Buna göre Başkanlığın görevleri şunlardır:

Bakanlıkça belirlenen Devlet gelirleri politikasını uygulamak.

Mükelleflerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak ve hizmetlerini yerine getirmek.

Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile Başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak.

Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek.

Devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak.

Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.

Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almak.

Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek.

Vergi kanunlarında veya diğer mali kanunlarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkilerini analiz etmek.

Bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak.

Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak.

Gelirleri etkileyen her türlü kanun tasarı ve tekliflerini, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek.

Gelir mevzuatının uygulanmasına ilişkin olarak diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu amaçla veri alışverişini gerçekleştirmek.

Görev alanına giren konularda, uluslararası gelişmeleri izlemek ve Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak.

Terkini gereken vergiler ile tahsili zamanaşımına uğrayan Hazine alacaklarının kanunlar gereğince terkin edilmesiyle ilgili işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.

Nitelikli insan kaynağının kazandırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, kariyer planlarının yapılması ve performanslarının ölçülmesini sağlamak.

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallar düzenleyerek personele ve mükelleflere duyurmak.

Faaliyet sonuçlarını, düzenli aralıklarla kamuoyuna duyurmak ve yıllık faaliyet raporunu izleyen yıl kamuoyuna açıklamak.

Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak GİB tarafından yapılması gerekenler arasındadır.

Gi̇b Haberleri

  • Pişman olan ücretliye vergi cezası yok

    Sosyal Güvenlik, 22 Nisan 2024

    Pişman olan ücretliye vergi cezası yok

    2023 yılında tek işverenden 1,9 milyon liradan fazla ücret alanlar ile birden çok işverenden 150 bin liradan fazla ücret alanların vergi beyannamesi vermesi için tanınan süre doldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, ücret geliri elde eden yaklaşık 13 bin 100 kişinin beyanname vermediğini tespit etti. Söz konusu kişilerin vergi cezası ile karşılaşmamak için pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname doldurma hakları bulunuyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, ücret geliri elde edenlerin beyanname yükümlülükleriyle ilgili merak edilenleri yazdı...

  • Depremzede vergi dairesine yeni adres

    İş-Yaşam, 16 Şubat 2023

    Depremzede vergi dairesine yeni adres

    Depremde hizmet binası yıkılan vergi daireleri, geçici süre ile komşu il veya ilçelerde belirlenen adreslerde hizmet verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların tüm vergisel işlemlerini vergi dairelerine gitmeden İnteraktif Vergi Daireleri üzerinden yapabileceğini duyurdu.

  • GİB, gıdada KDV indiriminde detayları paylaştı

    İş-Yaşam, 23 Şubat 2022

    GİB, gıdada KDV indiriminde detayları paylaştı

    Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranı, toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde yüzde 1'e indirilmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), gıda ürünlerinde katma değer vergisi (KDV) indirimine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

    Vergi beyannamelerinde süre uzatıldı

    Para, 17 Şubat 2022

    Vergi beyannamelerinde süre uzatıldı

    Geçen yılın dördüncü çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 25 Şubat'a uzatıldı.

    Mükellefler iktisadi kıymetlerine yeniden değerleme yapabilecek

    İş-Yaşam, 16 Temmuz 2021

    Mükellefler iktisadi kıymetlerine yeniden değerleme yapabilecek

    Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerine kayıtlı taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini yıl sonuna kadar yeniden değerleyebilmelerine imkan tanındı.

  • İnternetten işlem sayısı 3 kat arttı

    Para, 14 Mayıs 2021

    İnternetten işlem sayısı 3 kat arttı

    Mükellefler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde vergi dairelerine gitmek yerine elektronik ortamda işlem yapmayı tercih ederken, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi'nde yapılan işlem sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre 3 kat artarak 12.5 milyona ulaştı

  • Vergi daireleri gece 12'ye kadar çalışacak

    İş-Yaşam, 01 Mart 2021

    Vergi daireleri gece 12'ye kadar çalışacak

    Son dakika... Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi dairelerinin yapılandırma ödemeleri kapsamında 00.00'a kadar açık olacağını bildirdi

  • Borcu olanlar dikkat! Bugün son gün

    Para, 01 Şubat 2021

    Borcu olanlar dikkat! Bugün son gün

    Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamından yararlanmak isteyenlerin bugün mesai bitimine kadar başvuruda bulunması gerekirken, vergi daireleri gelen mükelleflerin yapılandırmaya ilişkin işlemleri tamamlanıncaya kadar açık tutulacak. Başvurular saat 23.59'a kadar internetten çevrim içi olarak da devam edecek

    Borç yapılandırma için son 3 gün

    İş-Yaşam, 30 Ocak 2021

    Borç yapılandırma için son 3 gün

    Vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması amacıyla çıkarılan düzenleme kapsamında başvuruda son 3 güne girilirken, bugüne kadar 105 milyar 712 milyon liralık alacak yapılandırıldı

    Uzman yardımcılığı sınavı ertelendi

    İş-Yaşam, 06 Aralık 2020

    Uzman yardımcılığı sınavı ertelendi

    Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 12 Aralık'ta yapılması planlanan gelir uzman yardımcılığı giriş sınavının yazılı bölümü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri nedeniyle ertelendi.

  • Vergi kaçakçısı ihbarına 12 milyon TL

    Para, 04 Ekim 2020

    Vergi kaçakçısı ihbarına 12 milyon TL

    Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele kapsamında vatandaşlardan önemli destek alınırken, geçen yıl vergi kaçıranları ihbar eden 441 kişiye toplam 12.3 milyon liralık ikramiye ödemesi yapıldı.

  • Android POS için ilk başvuru yapıldı

    Teknoloji, 26 Ağustos 2020

    Android POS için ilk başvuru yapıldı

    Dijital ödeme platformu Paycell, 507 tebliğine uygun tasarlanan ve GİB’e başvuruda bulunan ilk Android POS cihazını duyurdu. Paycell Android POS ile üye iş yerleri yazarkasa ÖKC yatırım maliyetinden muaf olabilecek; e-fatura kesip, müşterilerine gönderebilecek.

  • İşte Dijital Hizmet Vergisi ödeyecekler

    Teknoloji, 06 Şubat 2020

    İşte Dijital Hizmet Vergisi ödeyecekler

    Türkiye’de oyundan, uygulamaya; müzikten, filme; reklamdan, e-ticarete internet üzerinden sunulan tüm hizmetlere getirilen “Dijital Hizmet Vergisi’nin detayları ortaya çıktı. İşte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre yüzde 7.5’lik dijital hizmet vergisine tabi olacak olanlar… Necdet Çalışkan’ın haberi...

    Gelir İdaresi'nden 'sahte site' uyarısı

    İş-Yaşam, 16 Ocak 2020

    Gelir İdaresi'nden 'sahte site' uyarısı

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kurumun adı, logosu ve ekran görüntüleri kullanılarak trafik para cezasına ilişkin sahte internet siteleri tespit edildiğini belirterek, Başkanlıkla ilgili her türlü işlemin www.gib.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilmesi uyarısında bulundu.

    Vergi borcu sorgulama 2019!

    Merak Edilenler, 05 Aralık 2019

    Vergi borcu sorgulama 2019!

    Vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? Sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair mükellef bazlı bilgilerinize e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. İşte 2019 vergi borcu sorgulama yöntemi

  • Dikkat! 1 Nisan'a uzatıldı

    Emlak, 27 Mart 2019

    Dikkat! 1 Nisan'a uzatıldı

    Kira beyannamesi vermeyen gayrimenkul sahipleri için verilen süre 1 Nisan'a uzatıldı. Kira geliri 4.400 TL'yi aşan ev sahipleri ile 34.000 TL'yi aşan işyeri sahiplerinin kira beyannamesi vermesi gerekiyor. Peki kira beyannamesi nasıl verilir?

  • Hangi araç için ne kadar MTV ödenecek! İşte model model tam liste

    Merak Edilenler, 24 Aralık 2018

    Hangi araç için ne kadar MTV ödenecek! İşte model model tam liste

    Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin de aralarında olduğu vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 olarak açıklandı. haberturk.com olarak, tek tek hangi model araca önümüzdeki seneden itibaren ne kadar vergi ödeneceğini araştırdık. İşte yaş ve modele göre yeni vergiler...

  • Hangi araç için ne kadar MTV ödenecek! İşte model model tam liste

    Otomobil, 01 Aralık 2018

    Hangi araç için ne kadar MTV ödenecek! İşte model model tam liste

    Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin de aralarında olduğu vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 olarak açıklandı. haberturk.com olarak, tek tek hangi model araca önümüzdeki seneden itibaren ne kadar vergi ödeneceğini araştırdık. İşte yaş ve modele göre yeni vergiler...

    TL'ye çevrilen sözleşmede damga vergisi

    İş-Yaşam, 22 Kasım 2018

    TL'ye çevrilen sözleşmede damga vergisi

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Türk lirasına çevrilen döviz cinsinden sözleşmelerden hangi hallerde damga vergisi talep edileceğine açıklık getirdi