Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dedektör arılar geliyor!

        Bedirhan ÖZYİĞİT / HT GAZETE

        Arılar, dedektör köpeklere rakip oluyor. Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi, antenlerinde bulunan üç bin civarındaki sensörle 170 farklı kokuyu ayırt etme özelliğine sahip balarılarının, eğitilerek uyuşturucu ve bombaya duyarlı hale getirilebileceğiyle ilgili bir çalışma yaptı. Arıların bu özelliklerini, klasik koşullanma yöntemiyle birleştirilerek ‘eğitilmiş arılar’ oluşturmaya çalışan merkezde görevli bir grup adli tıpçı çalışmalarına, gönderildikleri Meksika’daki ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda devam ediyor. Çalışmaya göre, dedektör arılara verilen eğitim şu aşamalardan oluşuyor:

        -Arıların bulunduğu ortama önce istenilen maddenin kokusu (patlayıcı veya uyuşturucu madde) veriliyor, ardından ağızlarına şeker emdirilmiş pamuk değdiriliyor.

        -Bu hareket tekrarlanarak arıların koşullu öğrenmesi sağlanıyor.

        -Denemelerden sonra arılar, ortama kokunun verilmesiyle “proboscis” denilen hortum şeklindeki ağız parçalarını dışarı çıkararak şeker verilmesini bekliyor.

        -Proboscis’in dışarı çıkması arının kendisine öğretilen kokuyu algıladığı anlamına geliyor.

        -Bu öğrenme yönteminde arıya her türlü patlayıcı maddeden bütün uyuşturucu maddelere kadar onlarca farklı koku tanıtılabilir.

        Bomba ve narkotik köpeklerinin eğitimi ortalama 3 ay sürerken, arılar 10 dakika gibi kısa sürede bu yöntemle eğitilebiliyor. Bu yöntemin doğruluk oranı yüzde 98 iken, köpeklerin doğruluk oranının yüzde 71 olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ