Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da konuştu: En pahalı doğalgazı sizden alıyoruz

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İran'dan aldığını belirterek "Biz İran’ın doğalgaz ihracatının yüzde 95’ini biz alıyoruz ama fiyat bakımından en pahalı gazı ithal ediyoruz. Bu fiyat aşağı çekilmiş olsa alacağımız doğalgazı çok daha artırırız" dedi.

        Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

        Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

        -Gerçekten bugün çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdik. Gerek siyasi gerek ekonomik, ticari anlamda neler gerçekleştirebileceğimizi konuştuk. Tabi bölge adeta ateşten bir çember. Bunları da konuşma imkanımız oldu.

        "EN PAHALI DOĞALGAZI İRAN'DAN ALIYORUZ"

        - Biz İran’ın doğalgaz ihracatının yüzde 95’ini biz alıyoruz ama fiyat bakımından en pahalı gazı ithal ediyoruz. Bu fiyat aşağı çekilmiş olsa alacağımız doğalgazı çok daha artırırız.

        - İllerin dışında ilçelere dağılan şebekelerimizde ihtiyacımız var. Dost ve kardeş iki ülke olarak dayanışma içerisinde olmazsak kiminle dayanışma.

        - En pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bu noktada olmak istemeyiz. 30 milyarlık hedefi de bir an önce yakalamak istiyoruz. Birbirimize seslenecek ve duyacak mesafedeyiz.

        - Ankara’dan kalktık iki saatte buraya geldik. Müşterek yapacağımız çok önemli şeyler var. Ulaşımda önemli adımlar atmamız lazım. Ulaşımdaki sıkıntıları aşmamız lazım. Bürokraside engeller var. İran aramızdaki turizme çok daha yaygınlaştıralım. Turizmdeki tecrübemizi İran ile paylaşmak isteriz. Hava, kum, deniz yeterli bir olay değildi. Kültürel turizmi yaygınlaştıralım. İran ile müşterek çalışmaların içine girmemiz mümkün.

        Biz ne doların ne euro’nun baskısı altında kalalım. Biz alımlarımızı İran’ın yerli parası ile yapalım istiyoruz. Kur baskısı altında kalmayız. İran da kendi parasıyla alımlarını bizden yapsınlar.

        "BU ZULME SON VERMELİYİZ"

        - Tarih adeta Irak’ta katledildi. Aynı şekilde Suriye’de 300 bin insan öldü. Kim kimi öldürüyor diye baktığımızda, mezhebe bakmıyorum. Beni Müslüman ilgilendiriyor. Ama yine insan çok acımasız. Bu kana bu zulme son vermeliyiz. Bizler de bu işde ne kadar arabulucuk yapabiliyoruz bunların üzerinde duralım ve netice alalım diye düşünüyorum.

        - Ruhani kardeşime geldiğimiz andan itibaren gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

        Türkiye ile İran arasındaki sekiz anlaşma için imza töreni düzenlendi. İmza atanlar arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da bulunuyor.

        TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA YEMEN İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

        Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

        İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ: İRAN İLE TÜRKİYE, YEMEN KONUSUNDA HEMFİKİR

        İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise konuşmasında, “İran ve Türkiye Yemen’de en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir” dedi.

        Ruhani, "Geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bu yıl sonuna kadar 30 milyar dolara yükseltme hedefi koymuştuk. Bu hedefte ulaşılan noktaları ele aldık" ifadelerini kullandı.

        Ülkesinin yürüttüğü nükleer müzakereler konusunda da Ruhani, Türkiye’nin her zaman kendilerine destek verdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

        ERDOĞAN, HAMANEY'LE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ile de görüştü.

        Hamaney'in ofisinde basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ