Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mesut Barzani'den PKK açıklaması: Barış ve diyalogdan yana tavır almalıyız

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'deki Çözüm Süreci'ne ilişkin olarak, "Türkiye hükümeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuştur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları değerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük" açıklamasında bulundu

        Barzani, "şahsi düşünceleri" olarak nitelendirdiği yazılı açıklamasında, PKK'nın son günlerdeki terör eylemlerini ve Türkiye'nin örgüte yönelik sınır ötesi harekatına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

        "Savaşın hiçbir kazanımının olmayacağı kanaatine vardıklarını, bu nedenle barışın bütün imkanlarından yararlanmayı uygun bulduklarını" vurgulayan Barzani, "Barış ve diyalogdan yana tavır almalıyız" ifadesini kullandı.

        Türkiye'deki Kürt sorununun çözümünde AK Parti'nin yaptığı çalışmaların önemine vurgu yapan Barzani, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "AK Parti iktidarından önce 'Kürt ve Kürdistan' ismi yasaktı. Bununla birlikte Kürtlere ait bütün işaretler de bu yasak kapsamındaydı. Türkiye'de barışçıl bir sürecin oluşması için her türlü çabayı ortaya koyduk. Uzun diyalog ve müzakerelerden sonra AK Parti ve Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'de Kürtlerle ilgili önceki partilerden farklı bir düşünce ile siyaset tarzına sahip olduğunu gördük. Yaptığımız uzun uğraşlar sonucu Sayın Öcalan'ın da barış görüşmelerinin ana taraflarından biri olmasını sağladık. Bu, büyük bir ilerlemeydi. Çünkü AK Parti'den önceki hükümetlerin Sayın Öcalan'la nasıl muamele ettiklerine ve ne gibi hakaretlerde bulunduklarına şahit olmuştuk."

        Barzani, "Öcalan'ın direkt muhatap alınmasıyla olumlu sonuçlar elde edildiği" görüşünü paylaşarak, şunları kaydetti:

        "Barış sürecinin ilk aşaması başarıyla devam etti. Ancak maalesef sonraki aşamalarda birçok engel çıktı. Engellere rağmen süreç HDP'ye bağlı olarak var kabul ediliyordu. Özellikle Türkiye devleti, Sayın Öcalan ve HDP, bu sürecin yürütücüleri olduklarını deklare ediyordu. Biz de bu nedenle sürecin engelleri aşacağını ümit ediyorduk."

        Taraflara her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdiiklerini anımsatan Barzani, "Şimdi de bir kere daha bu sürecin başlaması çağrısında bulunuyoruz. Kürtlerin haklarına ulaşması, güvenlik ve istikrarın sağlanması en büyük temennimizdir" açıklamasında bulundu.

        Barzani, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

        "Biz Türkiye'nin siyasetini belirlemiyoruz ve PKK'nın politikalarından da sorumlu değiliz. Bizim yapabileceğimiz, diyalog için yardım etmektir. Tarihe not düşmek için şunu söylüyorum: Türkiye hükümeti barışçıl çözüm için olumlu adım, tavır ve hareketlerde bulunmuştur. Ancak maalesef bazı tarafların, bu imkanları değerlendiremediklerini ve bu konuda gurura kapıldıklarını gördük. PKK'ya da uzun soluklu hareket etmeleri için defalarca kez mektup gönderdim. Çünkü barış uzun bir süreçtir. Başarı için uzun zamana ihtiyaç var."

        PKK yöneticileriyle yaptığı görüşmeye değinen Barzani, şu bilgileri paylaştı:

        "Onlara şunu söyledim: İki polisin öldürülmesiyle Türkiye yok olmaz. Bugün, en büyük imkan oluşmuştur. Seçim sandıkları, kalem, diyalog, siyaset ve barışçıl yöntemlerle devam edin. Çünkü bu yollarla elde edilecek büyük kazanımlar, silahla elde edilemez. Şimdi de HDP ile AK Parti'nin Türkiye'de bir hükümet kurma noktasında anlaşmalarını doğru buluyoruz. Bu, Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu için büyük bir kazanım olur."

        "PKK'NIN, ÖCALAN VE HDP'Yİ ETKİSİZ KILMASI"

        Barzani, silahların bırakılması ve silahlı mücadelenin terk edilmesi noktasında Öcalan ve HDP'nin yetkisiz kılınmasının, PKK yönetiminin büyük bir yanlışı olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü bu şekilde Türkiye'nin Sayın Öcalan ile sorunun bir tarafı olarak görüşmesinin önünü kesiyor. Bu adım HDP'nin de siyasi baskı altında girmesini beraberinde getiriyor" tespitinde bulundu.

        Bölgede hali hazırda büyük savaşlar olduğunu, "gereksiz ve sonuçsuz yeni savaşlara ihtiyaçları olmadığını" kaydeden Barzani, bölgedeki tüm güçlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini, IŞİD'in ve eserlerinin yok edilmesi için mücadele edilmesinin öneminin altını çizdi.

        TÜRKİYE'NİN IŞİD'İ VURMASI

        Barzani, açıklamasında, "Türkiye ve ABD'nin IŞİD'in vurulması konusunda anlaşması bize göre önemli bir adımdır. Bunun büyük sonuçları ve etkileri olacaktır. ABD'nin ittifakıyla yürütülen bu savaşa Türkiye'nin askeri olarak müdahil olması durumu büyük ölçüde değiştirecektir. Hepimizin, bu ilerlemeleri iyi değerlendirmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

        "PKK'nın siyasetine ilişkin oldukça fazla eleştirim var. Özellikle de Kürdistan bölgesinin içişlerine müdahele etmesi noktasında. PKK, Kürtlerin yaşadığı diğer bölgelerde de müdahalelerde bulunuyor. Rojava'da (Kuzey Suriye) kimsenin siyaset yapmasına izin vermiyor, tekçi davranıyor" mesajını veren Barzani, açıklamasını şöyle tamamladı:

        "Savaşı sevmiyorum. Hiçbir zaman bir anlık savaşı bile desteklemedim. Tahrik, slogan, kavga ve şiddetle sorunlar çözülmüyor. İki tarafa da çağrım müzakere masasına oturmalarıdır. Barış süreci devam etmelidir. Savaşın devam etmesi Kürdistan bölgesi sınırında oturan sivil halka da zarar veriyor. Halkın şunu sormaya hakkı vardır: Kürdistan bölgesi, neden savaş arenasına dönüştürülüyor? Neden huzurları ve yaşamları tehdit altında olsun? Son olarak tekrar ediyorum, barış ve diyalog sürecine dönülmelidir. Bu sorunların çözülmesi için tek çaredir. Biz de bu noktada elimizden geleni yapmaya hazırız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ