Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD, PYD tedirginliğini artırdı

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        ABD’nin Suriye’nin kuzeyine 50’den fazla özel operasyon askeri göndereceğini ve PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’ye askeri yardım yapacağını açıklaması, Ankara’da tedirginlik yarattı. Ankara, daha önce ABD’yi, PKK bağlantılı PYD ve askeri kolu YPG’ye yönelik askeri yardımları nedeniyle eleştirmiş ve bu unsurun bir terör örgütü olarak görüldüğü mesajını vermişti.

        RUSYA’NIN HAMLESİ ÜZERİNE

        Rusya’nın Suriye’de hava operasyonlarına başlamasının ardından, ABD’nin de asker gönderme kararı, Rusya ve ABD’nin PYD üzerinde kontrol sağlama mücadelesi olarak değerlendirildi. ABD, daha önce de PYD’ye silah desteği vermişti. Rusya da askeri destek vereceğini duyurmuştu.

        ‘PYD KARTINI OYNUYORLAR’

        Diplomatik kaynaklar, “PKK terör örgütü ise onunla birlikte hareket eden PYD de terör örgütüdür. PYD, Suriye’deki planları ve PKK’ya verdiği destekle Türkiye’ye bir tehdittir. Bunu, müttefikimiz ABD ve Rusya böyle değerlendirmelidir” diye konuştu.

        Kaynaklar, PYD’nin çok yönlü işbirlikleri içine girdiğini belirterek, “Bir bölgede IŞİD ile işbirliğine girerken, diğer tarafta Esad’a destek oluyor” dedi. Öte yandan ABD, Irak’ın Erbil kentinde de yeni bir özel operasyon gücü kuracak ve Iraklı liderlerle işbirliği yapacak. ABD’nin bu merkezden Ürdün ve Lübnan’a da güvenlik desteği vereceği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ