Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ortadoğu Barış Konferansı Paris'te başladı | Dış Haberler

        Fransa'nın başkenti Paris, Filistin ve İsrail ilişkilerinin yeni bir düzeye taşınması ve müzakerelerin yeniden canlandırılması amacıyla Ortadoğu Barış Konferansı'na ev sahipliği yapıyor.

        Yıllardır süren çatışmanın son bulması için iki devletli bir çözüm için son şans olduğu ifade edilen konferansa 70 ülkeden heyet katılacak. Türkiye'yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

        Konferansa ABD adına Dışişleri John Kerry katılırken, aynı zamanda Kerry'nin konuyla ilgili son zirvesi olacak.

        REKLAM

        70 ülkenin katılacağı konferansa İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas katılmayacak.

        AÇILIŞ KONUŞMASI AYRAULT'DAN

        Konferansın açılış konuşmasını Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault yaptı.

        Ayrault, "Barışa ilerlemenin tek yolu iki devletli çözüm. Bu yol her iki tarafın da arzu ve haklarına cevap verecektir" ifadesini kullandı.

        Vazgeçmek zamanı olmadığını kaydeden Fransız Bakan, "Vazgeçmenin zamanı değil, çünkü aciliyet devam diyor. Her iki taraf da güvensizlik ilişkisinde mesafeli kaldı. Çatışmaların yeniden başlaması halinde kimse güvende değil. Şuandan itibaren ortak sorumluluğumuz İsrail ve Filistin'i müzakere masasına getirme başarısıdır" dedi.

        Ayrault, ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump'ın ABD Büyükelçiliğini 68 yıldır bulunduğu Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını söylemesini ise provokasyon olarak değerlendirdi.

        Ayrault, bu hareketin ciddi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

        NETANYAHU: FAYDASIZ BİR KONFERANS

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Paris'te gerçekleştirilen Ortadoğu Barış Konferansı'na ilişkin "Faydasız bir konferans" ifadesini kullandı.

        Reuters'ın haberine göre Netanyahu, "Konferans Fransızlar ve Filistinliler tarafından koordine edildi. Amacı, ulusal çıkarlarımızla aynı çizgide olmayan şartlar konusunda İsrail'i zorlamaktır." dedi.

        Netanyahu, Paris Barış Konferansı'nın barışı getirmediğini öne sürerek, "Bu konferans barışı uzaklaştırıyor. Çünkü Filistinlilerin tavrını daha çok marjinalize ediyor. Böylece doğrudan şartsız barış görüşmelerine katılmamalarına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

        Konferansı eleştiren Netanyahu, "Paris Konferansı dünün dünyasının son çırpınışlarıdır, yarın çok farklı olacak ve yarın pek yakındır." şeklinde konuştu.

        AA'nın aktardığına göre İsrail Muhalefeti Lideri İsaac Herzog ise, Netanyahu'nun Paris'te düzenlenen konferansa katılmamasını eleştirerek, "Paris Barış Konferansı’na katılması gerekiyordu, mücadeleden vazgeçmesi değil." dedi.

        Knesset'teki Siyonist Blok lideri Herzog sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı değerlendirmede, "Netanyahu, devletin bu çatışmadaki net tavrını ortaya koymalıydı. Çatışmadan kaçmamalıydı." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ