Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kül ve ateş yağıyor dalga insan yutuyor

        Endonezya’da önceki gün meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunamide ölenlerin sayısının 340'ı aştığı bildirildi.

        Ade Edward adlı yetkili, kurtarma ve acil durum görevlilerinin uzaktaki adalara ulaştığını, son tespitlerle birlikte ölü sayısının 340'ı aştığını söyledi. Edward, tsunami sonrası kaybolanların sayısının ise 400'den fazla olduğunu ifade etti.

        Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono da deprem bölgesine gitmek için Vietnamziyaretini kısa keserek ülkesine döndü. Sumatra Adası’nın batısındaki kentleri veMentawai Adaları’nı vuran 7.7’lik deprem, okyanus yatağının 20 kilometre altında meydana geldi.

        TSUNAMİ UYARI SİSTEMİ BOZULMUŞ

        Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma ekipleri ülkenin batısındaki afet bölgesinde hummalı bir çalışma yürütürken, Batı Sumatra Afet İdaresi Merkezi Başkanı Harmensyah tsunaminin yıktığı Mantavai adalarında, arama ve kurtarma ekiplerinin kıyılarda şişmiş cesetler bulduklarını söyledi.

        Harmensyah, arama ve kurtarma ekiplerinin halen kayıp olan yaklaşık 400 kişiyi bulma ümidini kaybetmekte olduğunu vurgulayarak, kayıp kişilerin cesetlerinin denize sürüklendiğine inanıldığını ifade etti.

        Öte yandan 2004 yılında 200 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tsunami felaketinden sonra milyonlarca dolar harcanarak kurulan erken uyarı sisteminin, uygun bakım yapılmadığı için bir ay önce bozulduğu belirtildi.

        OBAMA’DAN DESTEK

        ABD Başkanı Barack Obama, büyük bir felaketle sarsılan Endonezya için yayınladığı mesajda, dost ülkeye ABD’nin her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti.

        BÜYÜK PATLAMA KORKUSU

        Volkanik hareketliliğin son bir haftada iyice arttığı Endonezya’nın Cava Adası’nın orta kesimindeki Merapi Yanardağı, önceki gün beklendiği gibi patladı. Bölgeden ayrılmayan ya da ayrılmakta yavaş davranan 30 kişi küllerden yaşamını yitirdi. Hükümetin, Merapi Yanardağı’nın eteklerinde ve çevresinde yaşayan yaklaşık 11 bin kişinin tahliyesi için talimat vermesine rağmen, birçok kişi tarlasında çalışmaya devam ediyor ve topraklarını terk etmiyor.

        Bilim adamlarına göre Merapi Yanardağı’nın “kubbesinde” uzun zamandır birikmiş olan basınç, çok daha şiddetli bir patlamayı tetikleyebilir. 1994’te Merapi’nin püskürmesi sonucu 60 kişi yaşamını yitirmişti.1930’dan bu yana aynı volkan 1300 can aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ