Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tsunaminin inanılmaz hızı!

        Japonya meydana gelen 9 büyüklüğündeki felaketin boyutu henüz tahmin bile edilemiyor. Her dakika ajanların geçtiği görüntüler durumun tahminlerin ötesinde daha vahim olduğuna işaret ediyor. İşte bugün ortaya çıkan son görüntü bunun kanıtlarından sadece biri...

        Öte yandan Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA)'nın Tsunami Araştırmaları Merkezi, dün Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin sebep olduğu dev dalgaların tüm Pasifik'i nasıl etkilediğini gösteren bir simülasyon hazırladı.

        Çatallanarak İlerleyen Tsunami Metodu (MOST) adı verilen yöntem ile hazırlanan bilimsel simülasyon, saatte 500 kilometre hızla ilerleyen dalgaların kaç saatte hangi bölgelere ulaştığını ortaya koyuyor. Merkezi ABD'nin Seattle kentinde bulunan NOAA, okyanustaki şamandıralar ve derin okyanus değerlendirme cihazlarından gelen veriler ışığında, Pasifik üzerindeki etkiyi ve tsunaminin inanılmaz hızını ortaya çıkardı.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Depremin ardından Pasifik ülkeleri için tsunami uyarısı yapılmış, ancak daha sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya ve Filipinlerin de içinde yer aldığı bazı ülkelerde uyarı kaldırılmıştı. Hawaii'de de büyük bir hasar meydana gelmedi. Ancak ABD'nin California eyaletinde 25 yaşında bir kişinin dalgalara kapılarak kaybolduğu öğrenildi.

        KAYIP YOLCULAR BULUNDU

        Japonya'da dün şiddetli depremin ardından oluşan tsunaminin dev dalgalarına kapılıp kaybolan geminin bulunduğu, yolcularının sağ salim olduğu bildirildi.

        Jiji ajansının haberine göre, gemideki 81 yolcu ordu ve sahil güvenlik helikopterleri tarafından kurtarıldı.

        Geminin Miyagi bölgesinde bulunduğu kaydedildi.

        Cihan-AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ