Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Radyasyon oranı korkutucu boyutlara ulaştı!

        Viyana'da bulunan BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya'nın deprem ve tsunamiden zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santraline 40 kilometre mesafede bulunan İtate köyünde radyasyon oranının, halkın tahliyesini gerektiren sınırın iki katına ulaştığını açıkladı.

        UAEK yetkilisi Elena Buglova, köyde yapılan ölçümlerde radyasyon oranlarının yer yer değişim gösterdiğini belirterek, sadece bir noktada bu sonucun elde edildiğini, bu ölçümde, metrekarede 2 megabekerel radyasyon ölçüldüğünü ifade etti. Buglova, UAEK'nın, bu düzeyde radyasyon bulunan yerlerde halkın tahliyesini önerdiğini ifade etti.

        Japon yetkililer, santrale 20 kilometre mesafedeki yerleşim birimlerini boşaltmış, 20 ile 30 kilometrelik alanda kalanlara ise evlerinden dışarı çıkmamalarını duyurmuştu.

        Radyasyon endişesinden 1000 ceset toplanamıyor

        Japonya'da deprem ve tsunaminin vurduğu afet bölgesindeki sorunlu nükleer santral çevresinde radyasyon endişesinde dolayı yaklaşık 1000 cesedin toplanamadığı bildirildi. Japonya polisi, Fukuşima bölgesindeki Daiiçi nükleer santralinin 20 kilometre çevresindeki bölgede yaklaşık bin cesedin bulunduğunu bildirdi. Yetkililer 11 Mart deprem ve tsunami kurbanı kişilere ait cesetlerin radyasyon korkusunda dolayı toplanamadığını belirtti. Japonya polisindeki ismini vermek istemeyen bir yetkili, arızalı nükleer santral çevresindeki cesetlerin ö lümden sonra yüksek oranda radyasyona maruz kaldığını ifade etti.

        Ayrıca geçtiğimiz Pazar günün nükleer santrale 5 kilometre uzaklıktan toplanan bir cesette yüksek oranda radyasyonun tespit edildi ği de kaydedildi. Japon yetkililer şu an cesetlerin nasıl toplanabileceği üzerine düşünüyor. Toplanma ve kurtarma ekipleri, askerler ve ailelerinin cesetlerden radyasyona maruz kalabileceğinden endişe ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ