Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Büyük memnuniyetle karşılıyorum"

        Cumhurbaşkanı Gül, El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ''Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum'' dedi.

        Cumhurbaşkanı Gül, Viyana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        ''El Kaide Lideri Ladin öldürüldü, siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Amerikan yönetimiyle bu konuda temasınız oldu mu?'' sorusu üzerine, Gül, ''Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız şekilde ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike bu anlamda terör örgütünün başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum'' diye konuştu.

        ÖLDÜRÜLMESİNE HERKES SEVİNDİ

        El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in ABD operasyonuyla öldürüldüğü haberi, liderlerce olumlu karşılandı.

        AfganistanDevletBaşkanı HamidKarzai, ElKaide lideri Usame Bin Ladin'in ''yaptıklarını ödediğini'' söyledi.

        GEORGE W. BUSH: LADİN'İN ÖLDÜRÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ BAŞARI

        Eski ABD başkanlarından George W. Bush, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesini ''çok önemli bir başarı'' olarak niteledi. Bush, yaptığı yazılı açıklamada, ''Teröre karşı savaş devam ediyor, ancak bu gece Amerika çok net bir mesaj verdi: Ne kadar sürerse sürsün, adalet yerini bulacaktır'' ifadesini kullandı.Bush, açıklamasında, ''Bu çok önemli başarı, Amerika için, dünya genelinde barışın peşinde olan insanlar için ve 11 Eylül 2001'de sevdiklerini kaybeden herkes için bir zafer anlamına geliyor'' ifadesine yer verdi.

        ''TERÖRLE MÜCADELEDE DÖNÜM NOKTASI''

        Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjoorn Jagland, ''El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin, terörle mücadelede gösterilen uluslararası çabalar içinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu'' söyledi.

        CAMERON:"DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALDI"

        İngiltere Başbakanı David Cameron, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ölümüyle dünya halklarının rahat bir nefes aldığını söyledi.

        SARKOZY: ÖNEMLİ GELİŞME

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesini, ''dünyada, terörle mücadelede çok önemli bir gelişme'' olarak değerlendirdi.

        İSPANYA, RUSYA, ALMANYA

        İspanyol hükümeti, ElKaide lideri Usame binLadin'in ABD'nin operasyonuyla Pakistan'da öldürülmesiyle ilgili olarak "uluslararası terörizme karşı mücadelede önemli bir adım" açıklamasında bulundu. Rusya, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ABD güçleri tarafından Pakistan'da düzenlenen operasyonla öldürülmesini memnuniyetle karşıladı. Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bütün teröristlerden intikam alınması kaçınılmaz bir şey. Küresel terörizme karşı mücadelede sadece ortak çabayla sonuç alınabilir.Rusya bu konudaki işbirliğini artırmaya hazırdır" ifadesi kullanıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Usame bin Ladin'in Amerikan komandoları tarafından öldürülmesini olumlu karşıladı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü haberini, dünyadaki tüm barışsever insanlar için iyi bir haber olarak nitelendirdi.

        RASMUSSEN: ÖNEMLİ BİR BAŞARI

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin NATO müttefiklerinin güvenliği için "önemli bir başarı" olduğunu belirtti. Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, NATO'nun, "aşırıcılara bir daha asla sığınak olmamasını sağlamak için" Afganistan'daki misyonunun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

        ENDONEZYA, KENYA MEMNUN

        Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'daki yetkililer, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. Endonezya Terörle Mücadele Kurumu Başkanı Çeyrul Ekber, Bin Ladin'in öldürüldüğü haberinden duyduğu sevinci dile getirdi.

        Kenya BaşbakanıRayla Odinga, Usama Bin Ladin'in öldürüldüğü haberinin, 10 yılı aşkın süre önce ElKaide'nin saldırısına hedef olan ülkesi için olumlu bir bilgi olduğunu söyledi.

        BERLUSCONİ VE VATİKAN

        İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Usame bin Ladin'in ölümünün "şerle savaşta büyük bir sonuç" olduğunu söyledi. Vatikan'dan yapılan açıklamada da Usame bin Ladin'in, "halklar arasında nefret ve bölünmenin yayılmasında büyük sorumluluğu bulunduğu, bu hedefe varmak için dini kullanarak çok sayıda kişinin ölümüne neden olduğu" belirtildi.

        PERES: DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALACAK

        İsrail liderleri, Usame Bin Ladin'in öldürülmesini memnunlukla karşıladı ve ABD'yi operasyondan dolayı kutladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "adalet geç gelmiş bile olsa, artık dünyanın rahat bir nefes alabileceğini" söyledi.

        IRAK, BİN LADİN'İN ÖLÜMÜNDEN MEMNUN

        Irak, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesine memnun olduğunu bildirdi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ''Dünyadaki birçok ulus gibi biz de sapmış ideolojisinin de zihniyetinin sonunu görmekten mutluyuz. Iraklılar bu adam ve terör örgütü yüzünden çok acı çekti. Binlerce Iraklı bu ideoloji yüzünden sokaklarda öldürüldü'' dedi. Zebari, ''Her ne kadar El Kaide böyle yok olmasa da örgüte önemli bir darbe indirilmiştir'' ifadesini kullandı. El Kaide'nin Irak'taki kolu Irak İslam Devleti, son yıllarda Bağdat ve Irak'ın çeşitli bölgelerinde büyük çaplı birçok saldırıyı üstlenmişti.

        TERÖRİZMİN SONUNUN BAŞLANGICI

        Yemen DevletBaşkanlığından bir yetkili, ElKaide lideri Usame bin Ladin'in ölümünün ''terörizmin sonunun başlangıcı'' olmasını umduklarını söyledi. Bu gelişmenin memnuniyetle karşılandığını belirtenyetkili, ''Bin Ladin'in ölümünün terörizmin sonunun başlangıcı olmasını umuyoruz'' ifadesini kullandı. Bu arada Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto, bin Ladin'in ölümünden duyulan memnuniyeti dile getirdiği açıklamasında, ''Bu terörle mücadelede önemli bir gelişme'' dedi.

        PAKİSTAN BAŞBAKANI GİLANİ

        Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ''Büyük zafer'' olduğunu söyledi.

        CAIR DE MEMNUN

        Amerikalı Müslümanların en büyük insan hakları örgütlerinden Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ölümünden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

        ISAF: ''EL KAİDE'YE BÜYÜK DARBE''

        Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin örgüte büyük bir darbe olduğunu açıkladı. ISAF'tan yapılan yazılı açıklamada, ''Usame bin Ladin'i hedef alan operasyon, açıkça El Kaide ve üyelerine vurulmuş büyük darbedir'' denildi. Açıklamada, Taliban militanlarının dün ''geleneksel bahar saldırısı'' ilanı yüzünden alarm seviyesinin en yükseğe çıkarıldığı, gereken yerlerde önlemler alındığı da ifade edildi. Üçte ikisi Amerikan askeri olmak üzere ISAF'ta 132 bin asker görev yapıyor.

        ACILI BABA: YASIN SONU DEĞİL

        ABD'de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden Nigel Thompson'un babası, ElKaide lideri Usame BinLadin'in ölümünün ''yasın sonu olmadığını'' açıkladı.

        Normal Thompson, ''Memnunum. Kesinlikle, ama bu bana oğlumu geri getirmez.Onu kaybettik. Bazıları yasa son vermemizi söylüyor, mümkün değil, biz her gün bununla yaşıyoruz'' ifadesini kullandı. Nigel, öldüğünde 23 yaşındaydı.

        KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TEPKİ YOK

        El Kaide örgütünün kurucusu ve lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü açıklamalarına, Körfez'deki ABD'nin müttefiki ülkelerden neredeyse hiç tepki verilmedi.

        Bin Ladin'in dün gece Pakistan'da düzenlenen askeri operasyonla öldürüldüğünün ABD tarafından ilan edilmesinden sonra, bugün öğle saatlerine kadar Arap ülkelerinden resmi açıklama sadece El Kaide'nin liderinin kökenlerinin bulunduğu Yemen'den geldi.

        Yemen'den yapılan resmi açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesinin "dünya çapında terörizmin kökünün kazınmasını" sağlamasının ümit edildiği kaydedildi.

        Bin Ladin'in memleketi Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı sadece, "Washington ve İslamabad'ın, Bin Ladin'in Pakistan'da ABD'nin düzenlediği bir askeri operasyonda öldürüldüğünü ilan ettiğini" duyurdu.

        Suudi resmi ajansının haberinde, Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili Riyad'ın düşüncesi konusunda bir ipucu yer almadı.

        Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de Körfez İşbirliği Konseyi dışişleri bakanları toplantısına katılan Bahreyn, Kuveyt ve BAE bakanlarının hepsi de Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili yorum yapmayı reddetti.

        TÜM VİDEOLAR

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ