Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Evin içinden ilk görüntüler - VİDEO - GALERİ

        El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ABD tarafından düzenlenen operasyonla ölü olarak ele geçirildiği evin içinden ilk görüntüler yayınlandı.

        Bin Ladin'in Pakistan'ın Abbottabad kentinde saklandığı malikânede başından vurularak öldürüldüğü belirtilirken, görüntüleri yayınlanan evde yerdeki kan lekeleri göze çarptı.

        Bin Ladin'in öldürüldüğü evde telefon, internet ve televizyon bulunmadığu, malikânenin çöpünün de toplatılmadan yakıldığı belirlenmişti.

        ABD'li yetkililer bu bilgiler ışığında, etrafı 5.5 metre yüksekliğinde tel örgülü duvarlarla çevrili olan evde birinin gizlendiği sonucuna varmış ve malikâneye operasyon yapılmasına karar vermişti.

        DAĞDA ARARKEN VİLLADA BULDULAR

        Usame Bin Ladin'in ABD güçlerince öldürüldüğü operasyonun detayları belli oldu. Yaklaşık 40 dakika süren helikopter destekli baskında, seçkin askeri birlik "Seal Team Six" görev aldı. Bin Ladin'in "kalesi"ndeki güvenlik önlemleri duyanları şaşırttı. El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in İslamabad'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Bilal bölgesindeki bir evde bulunduğunun ABD istihbaratınca tespit edilmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama operasyon izni verdi. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta'nın diğer istihbarat yetkilileriyle birlikte Virginia Langley'de CIA'in merkezindeki konferans odasında naklen izlediği operasyona Pakistan'ın kuzeyindeki bir hava üssünden havalanan dört helikopter katıldı. Operasyona katılan helikopterlerden birinin açılan ateş sonucu düşürüldüğü ifade ediliyor. Küçük bir ekibin sabahın ilk saatlerinde düzenlediği operasyon 40 dakikadan az sürdü. Kara birliklerinin baskını karşısında bin Ladin'in direndiği ve başından vurulduğu belirtildi.

        GÖRÜNTÜLER YAYIMLANABİLİR

        Amerikan Associated Press ajansının haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden iki yetkili, DNA testinin yüzde 99,9'luk kesinlik oranıyla Bin Ladin'in öldüğünü kanıtladığını belirtti.

        Yetkililer, testin nerede ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi vermedi.

        Pentagon yetkilileri, defin olarak açıklanan, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasına ilişkin görüntülerin yakında kamuoyuna sunulabileceğini bildirdi.

        EN GÜVENDİĞİ İSİM YAKALATTI

        ABD istihbaratı, "dünyanın en çok aranan adamı"nın yerini, bin Ladin'le aynı evde yaşadığı tahmin edilen bir kuryeyi takip ederek belirledi. Amerikalı istihbarat yetkilileri, Bin Ladin'i korumak için yıllar önce yapıldığı tahmin edilen milyon dolarlık bir evi, El Kaide terör örgütünün bir kuryesini izlediği sırada geçen yıl Ağustos'ta keşfetti. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), yıllardır takip ettiği bu kuryenin, Pakistan'ın Abodabad şehrinin lüks semtlerinden birinde bulunan bu korunaklı eve girip-çıktığını tespit etti.

        ABD'li yetkililer, bugüne kadar yakalanan teröristlerin sorgulamalarından bin Ladin'in bu kuryeye çok güvendiğini ve hatta terör lideriyle aynı evde yaşıyor olabileceğini de öğrendi.

        BİN LADİN DE ATEŞ AÇMIŞ

        El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in, Pakistan'da saklandığı konuta düzenlenen baskın sırasında, komandolara ateş açtığı bildirildi.

        Adı açıklanmayan üst düzey bir Amerikalı yetkilinin verdiği bilgiye göre Bin Ladin, baskını düzenleyen donanmaya bağlı SEAL grubu mensuplarına ateş açtı. Bin Ladin, dikkatlice hedef alınmış bir karşı yaylım ateşle öldürüldü.

        Gece baskını sırasında, gece görüş gözlüklü 20 SEAL komandosunun Chinook helikopterlerinden halatlarla, yüksek duvarlı konuta indiği kaydedildi. Bin Ladin, yaklaşık 40 dakika süren baskının sonlarında öldürüldü. Bin Ladin'in cesedini alan SEAL grubu, evde gözaltına alınan diğer kişileri ise Pakistan yetkililerine teslim etti.

        POLİS KARAKOLUNA 250 METRE

        Bunca yıldır sanılanın aksine dağlarda gizli bir mağarada değil, lüks bir malikânede kaldığı ortaya çıkan bin Ladin'in evi polis karakoluna sadece 250 metre mesafede. Etrafı 5.5 metre yüksekliğinde tel örgülü duvarlarla çevrili olan evin terasında da yüksekduvarlar görülüyor.

        EVDE TELEFON VE İNTERNET YOK

        Yetkililer, bugüne kadar yakalanan teröristlerin sorgulamalarından Usame Bin Ladin'in bu kuryeye çok güvendiğini ve hatta terör lideriyle aynı evde yaşıyor olabileceğini de öğrendi. Tek girişin güvenlikli iki kapıdan yapılabildiği eve telefon ve internet kablosu bağlantısının olmadığını tespit eden yetkililer, evin çöpünün asla toplatılmadığı, hemen yakıldığını da belirlediler.

        PAKİSTAN ORDUSUNUN ÖNEMLİ MERKEZİ

        El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü Abodabad kenti Pakistan ordusunun en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da 100-150 kilometre uzaklıktaki kentte Pakistan ordusunun topçu, tankçı ve füze birlikleri bulunuyor. Bir milyona yakın nüfusun yaşadığı kent, kalabalık ve gürültüden uzak, düzenli ve yeşil görüntüsüyle ülkenin diğer kentlerine kıyasla farklılık gösteriyor. El Kaide liderinin öldürüldüğü evin ordu birliklerine yakın, varlıklı kişilerin yaşadığı ''Bilal colony'' diye adlandırılan bölgede olduğu açıklanmıştı. Uzmanlar, ABD'nin yıllardır peşinde olduğu Ladin'in ordunun önemli merkezlerinden birinde yaşamasını şaşkınlıkla karşılıyor. Abodabad, son dönemlerde haklarının arttırılmasını ve ayrı bir eyalet olmayı isteyen Hazara bölgesinin başkenti olarak biliniyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ