Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Piri Reis Afrodit’e teğet!

        Rumların Kıbrıs’ın güneyinde sondaj çalışmalarına başlaması üzerine gizli bir rotayla Akdeniz’e açılan Piri Reis sismik gemisi, tam da Rumların çalışma yürüttüğü “Afrodit” adı verilen bölgenin hemen yanına ulaştı. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Piri Reis gemisinin dün itibariyle “G” ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışması başlattığını açıkladı. Küçük’ün sözünü ettiği “G” bölgesinin, Rumların 12 numaralı Afrodit ruhsat bölgesi ile hemen hemen çakıştığı öne sürüldü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs’ın güneyindeki suları 12 parsele ayırarak doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri için ruhsat vermeye başlamıştı. Rumların 12. parselde sondaj çalışmasına başlamasının ardından Ankara da hızla harekete geçti. KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nın imzalanmasının ardından, Türk tarafının da Kıb rıs çev re sin de son daj ça lış ma la rı için bir par se las yo na git tiği öğrenildi. Bu çerçevede Kıbrıs’ın kuzeyinden güneyine doğru A harfinden G harfine kadar yapılan kodlama ile 7 ruhsat bölgesi oluşturuldu.

        KKTC BAŞBAKANI AÇIKLADI

        KKTC Başbakanı Küçük, Piri Reis’in ‘G’ ruhsat sahasında sismik veri toplamaya başladığını açıkladı. Bu bölge Rumların Afrodit bölgesiyle neredeyse çakışıyor.

        KKTC Başbakanı İrsen Küçük dün akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak “KKTC adına TPAO tarafından R/V K. Piri Reis gemisiyle AR/KKTC/G ruhsat sahasında 26 Eylül 2011 itibarıyla jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışması başlatılmıştır’’ dedi. Küçük, söz konusu “G” kodlu ruhsat sahasının konumunu açıklamadı.

        Bu sahanın, Rumların “Afrodit” adını verdiği ve sondaj çalışması başlattığı 12. parselin hemen yanında olduğu ve bazı yerlerinin çakıştığı iddia edildi. Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı savaş gemileri, krize gebe sulara ulaşan Piri Reis gemisine “mesafeli” şekilde refakat ediyor. Olası bir taciz durumunda, savaş gemileri çok kısa süre içerisinde Piri Reis’in yanına ulaşabilecek.

        ‘50 MİL UZAKTA’

        Reuters’a bilgi veren Rum Savunma Bakanlığı kaynakları, Piri Reis’in Kıbrıs’ın güneyinde ve sondaj çalışmasının yürütüldüğü noktanın 50 mil kuzeybatısında bulunduğunu belirtti. Aynı kaynak, Piri Reis’in Rum Yönetimince belirlenen 12 ruhsat sahasından ikisinin arasında seyrettiğini de vurguladı.

        ‘Gitmesi gereken yerde’

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Ankara’da katıldığı resepsiyonda, “Piri Reis gemisinin Kıbrıs açıklarında gitmesi gereken yere gittiğini’’ söyledi. Yıldız, “Kendisine belirtilen bir lokal alan var, orada görevini yerine getirecek’’ dedi. Gemiye askeri firkateynin eşlik edip etmediğinin sorulması üzerine Yıldız, “Tabii, gerektiği kadar refakat ediyor’’ yanıtını verdi. Bakan Yıldız, Yunanistan Başbakanı’nın itidal çağrısı konusunda şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Kıbrıs açıklarında herhangi bir hakkın bütün Kıbrıs halkına ait olduğunu söylüyoruz. Sayın Başbakanımız da bunu açık bir dille belirtmişti. Eğer bu konuda tek taraflı bir davranış olmazsa tabii ki bu yumuşama anlamına gelir.’’

        GAZETE HABERTÜRK / MURAT GÜRGEN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ