Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye için toplandılar, İran'a yaptırım kararı aldılar

        'Suriye' gündemiyle toplanan AB dışişleri bakanları, İran'a karşı yeni yaptırım kararları aldı. AB dışişleri bakanları, 143 İran şirketinin mal varlıklarını dondururken, 37 İran vatandaşına da seyahat yasağı getirdi.

        İran'a karşı petrol ambargosu konusunda ise henüz bir anlaşmaya varılamadı.

        Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, İran'a petrol ambargosu konusunda üye ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

        Juppe, "Yunanistan bu konudaki bazı endişelerini dile getirdi. Petrol yaptırımı için onları da ikna etmemiz gerekiyor ancak ben İran'a bir petrol ambargosunu olası görüyorum" şeklinde konuştu.

        Haberin devamı ↓reklam

        AB PERTOLÜNÜN YÜZDE 5'İNİ İRAN SAĞLIYOR

        Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre, 2010 yılında AB üyesi ülkeler ham petrol ihtiyaçlarının yüzde 5.8'ini İran'dan sağladı. Bu yıllık 30 milyon ton ham petrol anlamına geliyor. İran'dan en fazla ham petrol satın alan ülkeler İtalya, İspanya, Belçika ve Yunanistan olarak öne çıkıyor.

        SURİYE'YE PETROL YAPTIRIMI

        Suriye'ye yaptırımları görüşmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak AB dışişleri bakanları, halka şiddet politikasını sürdüren Şam yönetimine karşı da bir dizi yaptırım kararı aldı.

        Şam yönetiminin en önemli finans kaynağı olan, kamuya bağlı petrol şirketi General Petroleum Corporation dahil 11 kuruluşun mal varlıkları dondurularak yaptırım kararı alındı. AB ayrıca Suriye vatandaşı 12 kişiyi daha kara listesine aldı.

        AB, Suriye'ye yaptırımlar kapsamında bugüne dek 74 kişi ve 19 kuruluşu kara listeye almış, silah ambargosu başlatmış ve bu ülkeden petrol ithalatını durdurmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ