Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran, ABD casus uçağını gösterdi! VİDEO

        İran devlet televizyonu, ülkenin doğusunda düşürülen RQ-170 Sentinel tipi insansız ABD casus uçağının görüntülerini yayınladı.

        Haberin sunumunda, uçağın elektronik muharebe sistemleriyle indirildiği için fazla zarar görmediği iddia edildi. İleri teknoloji ürünü olan insansız uçağın, casusluk faaliyetleri için donatıldığı ve radara yakalanmayan türden olduğu belirtildi.

        İran bayrağı ve üzerinde kurukafalar bulunan temsili ABD bayrağının önünde sergilenen uçağın ana gövdesinin sağlam olması dikkat çekti. Uçağın ABD kontrolünden çıkarılarak ele geçirildiği öne sürüldü.

        ABD ordusundan bir yetkili, AP ajansına yaptığı açıklamada, yıllardır Afganistan'da da kullanılan uçağın İran'daki nükleer faaliyetleri izlediğini belirtmişti. İran medyası, uçağın 4 Aralık'ta düşürüldüğünü bildirmişti.

        İran ABD'den açıklama istedi

        İran Dışişleri Bakanlığı, bir süre önce ülkenin doğusunda hava sahasını ihlal eden ABD casus uçağıyla ilgili olarak İsviçre'nin Tahran Büyükelçisinin Bakanlığa çağrıldığını açıkladı. İran'ın acil olarak ABD'den açıklama istediği ve bu eylemin telafisi yönünde adımlar beklediği belirtildi.

        ''Amerikalılar, savaş uçaklarıyla hava sahamızı ihlal etmiş olsalardı, ABD'nin tüm askeri üslerini vururduk''

        İran, hava sahasının ABD savaş uçaklarınca ihlal edilmesi durumunda bu ülkenin bölgedeki tüm üslerini vuracağını bildirdi.

        ABD casus uçağının İran tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak Fars Haber Ajansına açıklamalarda bulunan İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili Muhammed Kevseri, ordunun gelişmiş ve modern teknolojiye sahip olduğunun bu uçağın ele geçirilmesiyle bir kez daha ispat edildiğini söyledi.

        RQ-170 tipi insansız ABD casus uçağının İran hava sahasına girmesinin bu ülkenin saldırganlığını gösterdiğini belirten Kevseri, eylemin tekrarlanmaması konusunda Washington yönetimini uyardı.

        ABD'nin İran hava sahasını ihlali karşısında uluslararası kamuoyunun sessizliğini sorgulayan Kevseri, ''İran uçağı, ABD hava sahasını ihlal etseydi, BM Güvenlik Konseyi üst üste toplantılar düzenler ve aleyhimizde yaptırım kararları alırdı'' ifadesini kullandı.

        Kevseri, ''ABD'ye ait casus uçaklarının bir kez daha İran hava sahasına girmesi durumunda verilecek sert karşılık konusunda uluslararası kamuoyunu uyardıklarını'' belirtti.

        ''Amerikalılar, savaş uçaklarıyla hava sahamızı ihlal etmiş olsalardı, ABD'nin tüm askeri üslerini vururduk'' diyen Kevseri, böyle bir durumda hiçbir Amerikalı askerin güvende olmayacağını söyledi.

        Kevseri, İran'a yönelik saldırı durumunda savunmanın sadece kendi coğrafyalarıyla sınırlı kalmayacağını sözlerine ekledi.

        Devlet televizyonu, bir süre önce az hasarlı olarak ele geçirilen ABD casus uçağının görüntülerini yayınlamıştı.

        İran, küçük insansız uçakları tespit eden radar geliştirdiğini açıkladı

        İran'ın hava savunmasından sorumlu bir üst düzey askeri yetkili, küçük insansız hava araçlarını tespit edebilen bir radar sistemi geliştirdiklerini söyledi.

        İran'ın Hatem-ül Enbiya Hava Savunma Karargahı Komutanı General Ferzad İsmaili, daha önce küçük insansız uçakları yakalayacak bir radarları olmadığını, ancak yeni geliştirilen sistemin bu tür araçları İran hava sahasında yakalayıp vuracak bir teknoloji olduğunu belirtti.

        İran'ın kendi geliştirdiği radar sistemi 2900 kilometrelik bir menzile sahip.

        İran, geçen Ocak ayında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'ye ait iki insansız casus uçağı düşürdüğünü iddia etmişti. Ancak ABD'li askeri yetkililer kendilerinde böyle bir kayıt olmadığını söylemişti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ