Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama İrlanda John Donovan Moneygall

        Obama'nın anne tarafından üçüncü kuşak büyükbabası Falmouth Kearney'nin Moneygall köyünde yaşadığı evin şimdiki sahibi John Donovan, Moneygall Kalkınma Derneği'ne kiraya verdiği evin bir iki hafta içinde köyü ziyarete gelenler tarafından gezilebileceğini söyledi.

        Resmi ziyaret çerçevesinde, geçen yıl Mayıs ayında eşiyle İrlanda'ya gelen Barack Obama, ziyarete haftalar öncesinden hazırlanan Moneygall köyünde coşkuyla karşılanmıştı. John Donovan ve ailesi tarafından ağırlanan Obama çifti, Ollie Hayes barında kendilerini bekleyen Moneygallilerle kucaklaşmıştı.

        İRLANDA'YA UZANAN KÖKLER

        İrlanda'da 1845 yılında yoksulların temel besini olan patatese bulaşan hastalık, "Büyük Açlık" olarak anılan dönemin başlangıcı oldu ve bir milyona yakın İrlandalı çareyi ABD, İngiltere ve Kanada'ya göç etmekte buldu.

        Barack Obama'nın üçüncü kuşak büyükbabası Falmouth Kearney de 1850 yılında, babasının ayakkabıcılık yaptığı Moneygall köyünden New York'a göçerek, daha sonra Indiana eyaletine yerleşti.

        Falmouth Kearney'in en küçük kızı Mary Ann Kearney, Barack Obama'nın anne tarafından dedesi Stanley Dunham'ın babaannesiydi. Mary Ann, babasının 1878'de ölümünün ardından İndiana'dan Kansas'a taşındı.

        Bu zayıf bağlantıya rağmen, Obama'nın köklerinin ülkelerine uzanmasından büyük memnuniyet duyan İrlandalılar, ziyaret öncesinde ABD Başkanı'nın soyadının ilk harfini, İrlandalıların adlarında olduğu gibi, kesme işaretiyle ayırarak "O'bama" tişörtleri bastırmış, "Kimse O'bama'dan daha İrlandalı değil" şarkısının yer aldığı CD'ler büyük ilgi görmüştü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ