Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Namık Tan Türkiye ABD İsrail Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi

        Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, İsrail’in bölgede Türkiye’den daha iyi bir dost bulamayacağını söyledi. Tan, “İsrail bizim dostumuzdur, İsrail ile ilişkilerimize değer veriyoruz” dedi. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin toplantısında konuşan Tan, İsrail’in bölgede Türkiye’den daha iyi bir dost bulamayacağını, ancak sorumluluklarını da yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

        "KÜLTÜRÜMÜZDE YOK"

        Mavi Marmara olayının ardından İsrail ile yapılan müzakerelerde yer aldığını, anlaşma sağlandığını, ancak İsrail’in özür dileme noktasında uzlaşmaya yanaşmadığını kaydeden Tan, “Biz bunu istiyorduk. Bunun için liderlik gerekir. Unutmayalım, sadece dostlar özür diler” diye konuştu.

        Tan, Türk kültüründe Yahudi düşmanlığının yerinin olmadığını, Türklerin Yahudiler ile ilişkisinin tarihsel olduğunu ifade ederek “Olay siyasi, İsrail’in tutumu siyasi. Yahudiler veya İsrail halkı ile hiç sorunumuz olmadı” dedi.

        "ABD İLE İLİŞKİ BİR GEREKLİLİK"

        Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Tan, “Bugün iki ülke açısından bir seçim değil, gereklilik” dedi. Tan, son yıllarda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin boyutunun hiç olmadığı kadar stratejik düzeye çıktığını belirtti. Önceleri sadece güvenlik odaklı olan ilişkilerin şimdi çok daha çeşitlendiğine dikkati çeken Tan, iki ülke arasında İran, Suriye gibi birçok konuda muazzam koordinasyon bulunduğunu söyledi.

        I Kasım CİNDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ