Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Tarihin en geniş katılımlı NATO zirvesi başladı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı NATO Zirvesi ABD'nin Chicago kentinde başladı.

        McCormick Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirvede, Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da yer aldığı heyet temsil ediyor. Toplantı öncesinde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve ABD Başkanı Barack Obama, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de olduğu NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını karşıladı ve her biriyle tek tek resmi fotoğraf çektirdi.

        Karşılamanın ardından NATO harekatlarında görev yapan NATO askeri personelinin onuruna tören yapıldı, harekatlarda hayatını kaybeden personel için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sırasıyla, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve ev sahibi ülke sıfatıyla ABD Başkanı Obama açılış konuşmalarının ardından toplantıya geçildi.

        ABD'de üçüncü, başkent Washington dışındaki bir kentte ise ilk kez düzenlenen NATO zirvesinde, 28 NATO üyesi ülkenin yanı sıra Afganistan konusundaki oturumla birlikte 60 kadar ülke ve kuruluş da temsil edilecek. Bu haliyle zirve, şimdiye kadarki en geniş katılımlı NATO zirvesi olarak tarihe geçecek.

        Zirvede ele alınacak ana konuları, "Akıllı savunma kavramı, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin ilanı, Afganistan, ortaklıklar ve ittifak'ın caydırıcılık ve savunma yapısının gözden geçirilmesi" oluşturacak.

        Küresel kriz yüzünden savunma harcamalarında kısıtlamaya gidildiği bir dönemde NATO'nun, 21'inci yüzyıl güvenlik ortamının getirdiği tehdit ve sorunlarla başa çıkmasını sağlayacak savunma kapasitesini nasıl idame ettirileceği hususunun masaya yatırılacağı zirvede, bu bağlamda, ortak projeler yoluyla maliyeti düşürerek, kilit askeri kapasitelere sahip olmayı öngören 'akıllı savunma sistemi' tartışılacak.

        CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN İKİLİ TEMASLAR

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin Şikago şehrindeki NATO Zirvesi sırasında, Fransa'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştü.

        Göreve başlamasının ardından Hollande ile ilk kez bir araya gelen Gül'e, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da eşlik etti.

        Görüşme, McCormick Kongre Merkezi'ndeki Fransa ikili görüşme odasında yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ