Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu BM Genel Kurulu'nda konuştu

        Toplantının açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Abdülaziz El-Nasır, arabuluculuğun anlaşmazlıkların çözümünde büyük rol oynadığını belirtti.

        Bağışların arabuluculuk için önemine değinen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, arabuluculuğun etkili olabilmesi için güvenilir finansmanlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Ban, ayrıca BM’deki arabuluculuk bölümünün daha da güçlendiğini belirtti.

        "BM'NİN ARABULUCULUK VE GÜÇLENDİRME ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ"

        Anlaşmazlıkların önlenmesinde ve çözümünde arabuluculuğun son derece önemli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, “Türkiye ve Finlandiya'nın öncülüğünde ve Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun desteğiyle arabuluculuk konusunda hazırlanan 65/283 sayılı kararın 2011'de kabul edilmesi arabuluculuk konusunda dönüm noktası olmuştur. Bu karar, arabuluculuk konusunda kabul edilen ilk BM kararı olmuştur. BM arabuluculuk konusunda tecrübesi ve meşruiyetiyle bu ilkeleri belirleyen en uygun kurum. Genel Sekreterden, etkin arabuluculuk için rehber belge hazırlamasını talep ettim. Bu konuda Arabuluculuk Dostlar Grubu ve BM ile yakın bir şekilde çalıştı. Rehber niteliğindeki bu raporun uygulanmasına tam destek vereceğiz. Bu anlamda BM'nin arabuluculuk ve güçlendirme çabalarını destekliyoruz'' dedi.

        "İSTANBUL’DA BM ARABULUCULUK MERKEZİ’NİN KURULMASI İÇİN GEREKLİ SÜRECİ BAŞLATTIK

        Türkiye’nin arabuluculuk konusundaki çalışmalarına ve hassasiyetine değinen Davutoğlu, “Türkiye, arabuluculuk kanalı ile anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümü için çaba sarf eden bir ülkedir. Türkiye, son 10 yıl içerisinde Balkanlar, Ortadoğu, Afrika ve Asya’da pek çok arabuluculuk faaliyetinde bulundu. İstanbul’da BM Arabuluculuk Merkezi’nin kurulması için gerekli süreci başlattık. Bu merkez bizlere arabuluculuk üzerindeki ortak hedeflere ulaşmada yardımcı olacağına inanıyorum” dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ