Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Uzakdoğu'nun Kardak krizi!

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’yle Yunanistan’ı 1996’da savaşın eşiğine getiren Kardak krizinin ikizi, Çin ve Japonya arasında yaşanıyor. Bir grup Japon, Çin’in hak iddia ettiği adaya bayrak dikti. Öfkeli Çinliler, intikam istedi. Çin ve Japonya arasındaki ihtilaflı adalar üzerine başlayan gerilimbir grup Japon sivilin dünkü eylemleriyle zirveye çıktı. Çin’in birçok kentinin sokaklarında şiddetli protestolara neden olan gerilim, Japon aktivistlerin ihtilaflı takımadalardan Senkaku’ya çıkarma yapmasıyla başladı.

        Geçtiğimiz hafta 14 Çinli’den oluşan bir grubun ihtilaflı adalara çıkarma yaparak bayrak dikmesinemisillemede bulunan Japon aktivistler, botla çıktıkları adaya Japon bayrağı dikti. Adaya yanaşan botlarda yaklaşık 100 aktivistin olduğu ancak bunlardan sadece 10’unun eyleme karıştığı belirlendi. Japon Kıyı Emniyet gemileri de bayrak dikme eylemini izledi.

        Kıyı Emniyet muhafızları, bayrak diken Japonların ifadelerini aldı. Japon aktivistleri Senkaku Adası’na bayrak dikerken gösteren görüntüler çok geçmeden, televizyon ve gazetelerde yayınlandı. Görüntüler Çin’de adeta bir öfke patlamasına neden oldu. Doğu Çin Denizi’ndeki adada yapılan eylemi protesto etmek için on binlerce Çinli, birçok kentte sokaklara döküldü.

        OTOMOBİLLERİ DEVİRDİLER

        Çin bayraklarıyla yürüyen Han milliyetçileri, Japonya aleyhine sloganlar atarak, Japonmalı otomobilleri devirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonların yaptığı eylemin ülkelerinin toprak bütünlüğüne saygı ilkesiyle çeliştiğine işaret edildi, Tokyo yönetimi kınandı. Japonya, söz konusu adaların 100 yıldan uzun bir süredir kendi kontrolü altında bulunduğunu ileri sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ