Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Belçika Dışişleri Bakanı Reynders sınırın sıfır noktasında

        Lokman HAPPANİ / KİLİS (AHT)

        Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Kilis'teki konteynır kentte incelemelerde bulundu. Reynders, Suriye'nin Esselema Sınır Kapısı yakınına giderek, ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan muhaliflere bağlı bir grup askerle bir araya gelip el sıkıştı. Reynders daha sonra Esselama Sınır Kapısı ve Bölge Komutanı Sahi Hac İsmail ile görüştü. Reynders, Belçika basınında öldüğü yönünde haberler çıkan Fehriye Erdal konusunda bilgisinin olmadığı, konuyu Belçika'ya döndüğünde araştırarak gerekli bilgiyi Türk tarafına bildireceklerini söyledi.

        MUHALİF ASKERLERLE EL SIKIŞTI

        Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Kilis'e gelerek konteynır kentte incelemelerde bulundu. Reynders ardından, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Koordinatör Vali Veysal Dalmaz, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Suphi Atan ve Belçika Ankara Büyükelçisi ile birlikte Suriye'nin Esselema Sınır Kapısı'nın yakınına gitti. Reynder burada, ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan muhaliflere bağlı askerlerle bir araya gelip el sıkıştı. Reynders daha sonra Esselama Sınır Kapısı ve Bölge Komutanı Sahi Hac İsmail ile görüştü ve Özgür Suriye Ordusu bayrağı altında hatıra fotoğrafı çektirdi.

        "TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"

        Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Didier Reynders, "Şu andan itibaren Türk topraklarına bir top mermisinin dahi düşmesi durumunda, NATO bünyesinde Belçika olarak tepkimiz çok sert olacağı gibi, sürekli olarak Türkiye'nin yanındayız" dedi.

        "TAMPON BÖLGE OLUŞTURULSUN"

        Reynders, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'nun da söylediği gibi NATO bünyesinde geniş bir tampon bölge kurulması gerektiğini belirterek artık bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Reynders, "Çünkü Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı 100 bin'i aştı. Biz Suriye konusunda Türkiye'nin daima yanındayız. Türkiye'nin mülteciler için yapmış olduğu konteynır kent gerçekten harika. Etkilenmemek mümkün değil. Sadece kendi imkanlarıyla yaptılar. Artık başka ülkelerin de Suriye konusunda bir şeyler yapması gerekmektedir. Bize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız ve de yapacağız" ifadelerini kullandı.

        ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİ

        Reynders, daha sonra konteyner kent idare binasına geçerek, yetkililerle basına kapalı bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Reynders ve beraberindekiler, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü kreşe geçti. Kreşe giderken karşılaştığı çocuklarla tokalaşan Reynders, kucağına aldığı bir çocukla gazetecilere poz verdi. Reynders, kreşteki çocuklarla yakından ilgilenirken, Suriyeli çocuklar da Bakan Reynders'e Türkçe şarkı söyledi. Öğretmenlerden çalışmaları hakkında bilgi alan Reynders'e, çocukların yaptığı "Kağıt yarasa" figürü hediye edildi.

        Kreşin ardından bilgisayar kursuna geçen Reynders, burada kursiyerlerle bir süre sohbet etti. Suriyelilerin eğitim gördüğü Türkçe okuma-yazma ve halı dokuma kursunu da ziyaret eden Reynders, eline aldığı makasla halı kesti.

        "FEHRİYE ERDAL'IN DURUMUNU ARAŞTIRACAĞIM"

        Sabancı Center'da 9 Ocak 1996'da Özdemir Sabancı'nın öldürülmesinin ardından kaçarak Belçika'ya yerleşen DHKP/C'li Fehriye Erdal'ın öldüğü yönünde geçtiğimiz günlerde Belçika basınında çıkan haberlerle ilgili soruya Reynders, konu hakkında bilgisinin olmadığını, konuyu Belçika'ya döndüğünde hükümet olarak araştırarak gerekli bilgiyi Türk tarafına bildireceklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ