Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'ı vurmanın global ekonomiye maliyeti hesaplandı

        DIŞ HABERLER SERVİSİ / Kasım CİNDEMİR

        ABD'nin İran ile topyekun bir savaşa girmesinin global ekonomiye çıkaracağı fatura üç ayda üç trilyon dolara ulaşıyor.

        Düşünce kuruluşu "Federation of American Scientists" ABD'nin İran ile savaşmasının çeşitli senaryolarını dokuz uzmana değerlendirdi. Bütün maliyet tahminleri 'ortalama' rakamlara göre ve savaşın ilk üç ayı için yapıldı. Üç ayı aşan maliyetlerin değişken sayısının çok artacağı ve yapılacak tahminlerin gerçeği yansıtmayacağı ifade edildi. Buna göre ilk üç ayda iki trilyon dolarlık bedel kesin ve bu rakam üç trilyon dolara kadar çıkabilir.

        YENİ YAPTIRIMLAR

        ABD mali baskıyı artırır ve İran'la iş yapan yabancı bankalara cezalar gelir. Yeni yaptırmlar, İran'ın enerji sektörünü dünya ekonomisinden tamamen koparmayı hedefler. İran'ın döviz rezervleri biter. Bu senaryonun maliyeti 64 milyar dolar.

        ABLUKA

        ABD İran'ı ablukaya alır ve Basra Körfezi'ne büyük bir askeri güç yığar. İran gemilerinin Körfez'e çıkması engellenir. İran'ın enerji sektörüne dünya çapında yasak getirilir, İran'a uluslararası borçlar ve krediler yasaklanır. Maliyeti 325 milyar dolar.

        NOKTA VURUŞLARI

        ABD sınırlı bir hava ve özel harekat eylemi başlatır. Sadece nükleer tesisler ve kaygı veren askeri tesisler vurulur. Bu hedef alanı genişletilmez. Bu senaryonun bazı riskleri var ve maliyeti de 713 milyar dolar.

        BOMBALAMA KAMPANYASI

        Kapsamlı bir hava harekatı ile nükleer ve askeri tesisler vurulur. İran'ın hava savunma sistemleri, radarlar ve hava komuta kontrol merkezleri de hedef alınır. Maliyeti bir trilyon dolar.

        İŞGAL

        ABD İran'ı işgal eder. Aynı zamanda abluka ve uçuşa yasak bölge uygulanır. Tüm askeri tesisler imha edilir. Çok sayıda asker ile İran'a girilir. Bu senaryonun faturası 1.7 trilyon dolar.

        GERİLİMİN DÜŞMESİ

        ABD, nükleer program konusunda bazı ödünler verir. Yaptırımlar yavaş yavaş askıya alınır. ABD, Basra Körfezi'ndeki askeri varlığını azaltmaya başlar. Dünya petrol fiyatları düşmeye başlar. Bölgede yatırımlar artar. Çatışma olasılığı tamamen ortadan kalkar. Bu senaryonun 60 milyar dolarlık bedeli var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ