Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye'de "kimyasal" hareketlilik

        ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD istihbarat yetkililerinin Suriye'nin geçen hafta içinde kimyasal silahlarını bulundurduğu birden fazla yerde hareketlilik saptadığını söyledi.

        ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da Eylül ayının sonlarında yaptığı bir açıklamada, istihbarat raporlarının, Suriye hükümetinin ülkedeki bazı kimyasal silahlarının yerlerini koruma altına almak amacıyla değiştirdiğini gösterdiğini belirtmişti. Panetta, buna karşın ABD'nin Suriye'deki kimyasal silahların bulunduğu önemli alanların güvenli olduğuna inandığını kaydetmişti.

        Suriye'nin dünyadaki en büyük kimyasal silah programlarından birine sahip olduğu kabul ediliyor.

        Cumhurbaşkanı Beşşar Esed rejimi tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, ülkedeki kimyasal silahların Suriyelilere karşı olmasa da dış güçlere karşı kullanılacağı bildirilmişti.

        ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Esed rejimine kimyasal silahları kullanmaması uyarısında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Obama'nın Suriye yönetimine yönelik kimyasal silahlar konusunda yaptığı uyarının, ABD'nin kırmızı çizgisi olduğunu belirtmişti.

        OBAMA'DAN ESAD'A DOĞRUDAN YANIT

        ABD Başkanı Barack Obama, ''Bugün Esed ve onun komutası altındakilere şunu açıkça belirtmek istiyorum ki dünyanın gözü üzerinizde, kimyasal silahların kullanımı tümüyle kabul edilemez'' dedi.

        Obama, nükleer silahların güvenlik altına alınmasıyla ilgili bir sempozyumda yaptığı açıklamada, insani yardımları sağlamaya ve muhalefetle temaslara devam ederek Suriye halkının meşru isteklerini desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

        Obama, ayrıca, ''Bugün Esed ve onun komutası altındakilere şunu açıkça belirtmek istiyorum ki dünyanın gözü üzerinizde, kimyasal silahların kullanımı tümüyle kabul edilemez. Bu silahları kullanmak gibi bir trajik hatada bulunursanız, bunun neticeleri olacaktır ve sorumlu tutulacaksınız. 21. yüzyılın, 20. yüzyılın en vahim silahlarıyla karartılmasına izin veremeyiz'' diye konuştu.

        BEYAZ SARAY: KAYGILARIMIZ ARTTI

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde, ABD'nin, Suriye'nin kimyasal silah stoğu, hassas materyaller ve tesislerini yakından izlediğini belirterek, ''Rejimin Suriye'de tüm meşruiyetini kaybetmiş olması ve muhalefetin de güçlenmesiyle, rejimin kimyasal silah stoklarıyla ilgili niyetleri, çaresizce kimyasal silahlara başvurma olasılığı konusunda kaygılarımız arttı'' dedi.

        SURİYE DIŞİŞLERİ: KİMYASAL SİLAHLARI KULLANMAYACAĞIZ

        Suriye diplomatik kaynakları, ülkedeki kimyasal silahların halka karşı kullanılmayacağını öne sürdü.

        Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, dışişleri bakanlığından bir yetkili, ''Suriye yönetimi kimyasal silahları hiçbir koşul altında kendi halkına karşı kullanmayacak'' dedi.

        BM OPERASYONLARINI ASKIYA ALIYOR

        Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle bu ülkedeki operasyonlarını askıya almaya karar verdi.

        BM'nin başkent Şam'da çatışmalardan fazla etkilenen bölgelerdeki bürolarından bazılarını taşıyacağı, su ile uzun ömürlü gıda stoğu yapacağı ve tahliye planları hazırlayacağı kaydedildi.

        ÖLÜ SAYISI 132'YE YÜKSELDİ

        Suriye'de ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olduğu bölgelere düzenlediği hava destekli saldırılarda ölü sayısının 132'ye yükseldiği bildirildi.

        Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed'e bağlı ordu birliklerinin Şam'ın bir çok bölgesine hava destekli gerçekleştirdikleri saldırılarda 48 kişinin öldüğünü aktardı.

        SNHR, saldırılarda; Halep'te 30, Dera'da 12, İdlib'te 11, Hama'da 9 Haseke ve Deyru'z Zor'da 8'er ve Humus'ta 6 olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölü sayısının 132'ye çıktığını bildirdi.

        Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi, Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin uluslararası Şam Havalimanı ile Deyru'z Zordaki askeri havaalanının çevresini kuşattığını ve iki ordu birlikleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ