Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'den Büyükelçi Tan'a yanıt

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Irak'ın hidrokarbon kaynaklarının idaresi üzerindeki ihtilaflara anayasal bir çözümü desteklediklerini ve Irak federal yetkililerinin onayı olmadan Irak'ın herhangi bir kesiminden petrol ihracatını desteklemediklerini söyledi.

        Nuland'a günlük basın brifinginde bir gazeteci, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın, bir mülakatında, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle enerji projeleri konusunda ABD hükümetinin politikasını eleştiren açıklamalarını sordu.

        Sözcü Nuland, soruya yanıtında şunları kaydetti:

        ''Hem Amerikan şirketlerine hem de Türk Hükümetiyle görüşmelerimizde aynı şeyi söylüyoruz: Irak'dan petrol ihracatı konusundaki pozisyonumuz süreklilik gösteriyor ve değişmedi. Irak'ın hidrokarbon kaynaklarının idaresi üzerindeki ihtilaflara anayasal çözüm bulunmasını destekliyoruz ve Irak federal yetkililerinin uygun onayı olmadan Irak'ın herhangi bir kesiminden petrol ihracatını desteklemiyoruz. Şirketlerimize her defasında söylediğimiz bu. Onlara, federal onay olmadan Irak'ın herhangi bir bölgesiyle petrol araması ya da üretimi için kontratlar imzalamanın bu şirketleri potansiyel anlamda yasal riske maruz bıraktığını söylüyoruz.''

        Nuland, bir soru üzerine, bunun öncelikle Amerikan şirketlerine verdikleri bir mesaj olduğunu vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ