Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer KKTC'nin gizli fuhuş dosyası

        PELİN ŞAHİN - YAZI DİZİSİ

        KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Gazimağusa bölgesinde faaliyet gösteren bir gece kulübünün yatakhanesinde kalan Moldovalı 20 yaşındaki M.C., 20 gün önce kız kardeşi V.C. tarafından yatağında ölü olarak bulundu. KKTC polisi, olayın ardından intihar, uyuşturucu madde veya alkol zehirlenmesi gibi birçok olasılığı göz önüne alarak geniş çaplı soruşturma başlattı. Yapılan otopsi sonucunda M.C.’nin kanında yüksek oranda alkol ve uyuşturucu saptandı.

        Yaklaşık 2 yıl önce kız kardeşi V.C. ile KKTC’ye konsomatris olarak gelen M.C., 18 Ekim 2011 tarihinde Maltalı Khaled Sheta ile fuhuş yaptıktan sonra, Sheta’nın 29 bin 500 Euro (67 bin TL) parasını çaldığı gerekçesiyle tutuklandı. 3 gün sonra da tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı. Kardeşiyle birlikte yargılanan M.C., 500 TL para cezasına çarptırıldı.

        HABERTÜRK, M.C.’nin hırsızlık ve fuhuşla suçlandıktan sonra alkol ve uyuşturucu komasına girerek ölümünün ardından adadaki fuhuş sektörünü büyüteç altına aldı.

        GECE kulüplerindeki kadınların çalışma şartlarını öğrenebilmek için 21 yaşındaki yabancı uyruklu T.T.’yle 300 TL olan saatlik ‘çıkış ücretini’ ödeyerek görüşmeye başlıyoruz. 6 yıldır KKTC’deki gece kulüplerinde çalışan T.T. ülkesindeki yoksulluktan kurtulmak için adaya geldiğini söylüyor. KKTC’de çalışmakta olduğu gece kulübünde T.T., 4 bin dolar (7 bin TL) borçlu olarak işe başlamış.

        ‘Borçlandırmanın’ gece kulüpleri sahiplerinin çalışan kızları sürekli adada tutmak için uyguladıkları bir taktik olduğunu anlatan T.T., “Kızlara çok kötü şeyler yaşatılıyor. Hepimiz gece kulüplerinde hapisiz. Dışarı çıkmamıza izin verilmiyor. Telefon kullanmanın bile 1000 dolar (1700 TL) cezası var.Müşteri memnun ayrılmazsa onun cezası da 200 dolar (350 TL)” diye ekliyor. İşte Kıbrıs’ta fuhuş sektöründe çalışan T.T.’nin anlattıkları...

        ‘AİLEM KIBRIS’TA ÇALIŞTIĞIMI BİLMİYOR’

        T.T.’nin Kıbrıs’taki fuhuş sektörüne nasıl girdiğini ve fuhuş çarkının Kıbrıs’ta nasıl döndüğünü T.T.’den dinlemeye başlıyoruz: “Kıbrıs’a 2006’da geldimve 6 yılı aşkın bir süredir gece kulüplerinde çalışıyorum. Şu an 21 yaşındayım. Ülkemde tekstil okudumve okul bittikten sonra bir fabrikada çalışmaya başladım. Aylık 150 dolar (270 TL) alıyordum ve daha fazla para kazanmak için bu işi yapmaya başladım. Çocukluğumdan bahsedersem biraz, babamı hiç tanımadım. İki ablamvar ve bir ablamKıbrıs’ta yaşıyor. Diğer ablamla annemse geldiğimülkeden ayrılmadı, orada yaşıyorlar. Bir de benimburada bu işi yaptığımı ailembilmiyor. Onlar benimLübnan’da fal bakarak geçimimi sağladığımı düşünüyorlar. Onlara ben bakıyorumve onlara bakabilmem için de çalışmak zorundayım.”

        Kıbrıs’taki fuhuş batağından evlenerek çıkmaya çalışan ama bunu başaramayan T.T., sözlerini şöyle sürdürüyor: “3 yıl önce Ankaralı birmüşterimle evlendim. Çok güzel bir düğün yaptık. Ancak benimgiyinmeme karışıyor ve evden dışarı çıkmamı istemiyordu. Daha önce yaşadığımhayata saygı duymuyor ve her tartışmamızda, ‘Benimseni aldığımyer belli’ diye devamediyordu. Bu söylemçok ağırdı. Bu tür konuşmalardan ve sürekli banamüdahale etmesi öyle bir aşamaya geldi ki boşandımve tekrar KKTC’ye döndüm. Her kız hayatında bir prens olsun ister ama benim sanırımşansımyoktu.”

        ‘İŞE BAŞLADIĞINIZ AN 4 BİN $ BORCUNUZ VAR’

        T.T., yavru vatandaki fuhuş sektörünün nasıl işlediğini anlatmaya başlıyor: “KKTC’ye geleceğimiz zaman bu işleri ayarlayan insanlar var. Onlar bize gelmeden gece kulübü ayarlıyor. Bizler de senet imzalayarak KKTC’ye geliyoruz. Biz daha KKTC’ye gelmeden 4 bin dolar borcumuz oluyor. KKTC’ye geldikten sonraysa, yaklaşık olarak 2 ay bedava çalışıyoruz. Bu 4 bin dolarlık borcu kapattıktan sonra para kazanmaya başlıyoruz. Bu şekilde ortalama ilk 3 ay, gece kulübünde çalışmayamahkûm ediliyoruz. Çünkü borcumuzu ödemeden KKTC’den çıkışımıza izin verilmiyor. Eğer çok iyi müşteri bulamazsak bu zaman daha da uzuyor. Sürekli borçlandırılıyoruz ve elimiz kolumuz bağlanıyor. Sürekli borçlandırıldığımız için para da kazanamıyoruz ve dolayısıyla gidecek paramız da olmuyor. Müşteriden alınan paranın yüzde 40’ı çalışanın oluyor.”

        HABERTÜRK, T.T.’ye nasıl ulaştı?

        BİR arkadaşımla gittiğim gece kulübünden içeri girdiğimizde dilersek katalogdan kızlara bakıp seçebileceğimizi söylediler. Bizler de “Sohbeti güzel olan biri lütfen” dedik. Onlar da bize T.T.’yi önerdi. Para karşılığı Saat 18.00’de aldığımız T.T.’yi 21.00’de geri bırakmamız gerekiyordu. Aksi olursa röportajda da anlatıldığı gibi ceza alıyordu. T.T., arabaya bindiğinde, grup seks yapmayacağını, aramızdan birinin tercih yapması gerektiğini söyledi. Gece kulübünden biraz uzaklaştıktan sonra ben gazeteci olduğumuzu ve kendisini sadece konuşmak için aldığımızı söyledim.

        ‘BİZİM GELECEĞİMİZ YOK’

        Önce büyük bir tedirginlik yaşayan T.T.’yi konuşmaya ikna ettim. Daha arabadan inmeden, gece kulüplerini tüm çıplaklığıyla anlatacağını söyledi. T.T.’yi alarak kahve içebileceğimiz bir yere gittim. Uzun zamandır bir dost sohbetinde kahve içemediğinden yakındı. T.T., “Kafeye girerken bir tuhaf oldum. Ben müşteriyle çıktığımda ya eve giderim ya da otele” deyip gülümsedi. Soru sormaya başladığımda her şeyi anlatıyordu ancak konu hayallerine geldiğinde gözleri doldu. “Neden, ne oldu?” diye sorduğumda “Bizler sadece hayal kurarız aslında bir geleceğimiz yok” dedi...

        ‘Günde 22 saat çalışıp 2 saat uyuyabiliyoruz’

        Gece kulüplerinde fuhuş sektöründe olan kızlara çok kötü davranıldığını ifade eden T.T., sözlerini sürdürüyor: “Hepimiz gece kulüplerinde hapisiz. Dışarı çıkmamıza izin verilmiyor. Telefon kullanmanın 1000 dolar cezası var. Eğermüşterimemnun ayrılmazsa onun da 200 dolar cezası var. Biriyle kavga ettiğimizde ya da fazla alkol aldığımızda da yine aynı ceza geçerli oluyor.Müşteri seçme şansımız yok. Günde 22 saat çalışıp 2 saat uyuyoruz. İlk 2 hafta uykusuzluk çok zor gelmişti ancak sonra alışıyorsunuz. Bir günde ortalama 4 kişiyle birlikte oluyoruz. Ancak bu rakamartabiliyor. Çok kötü bir hayatımız var. Bazen yaşamak dahi istemiyoruz. Hayatın bizimiçin bir anlamı kalmıyor. Artık bütün insanlaramaddiyat olarak bakıyorumve benimiçin her şey para. Bu noktaya gelmek çok kötü. İnsanları sevemiyorsunuz.

        ‘GERİ DÖNÜŞ YOK BATAKLIK GİBİ’

        Biz, gece kulübünün ayarladığı bir otel var ve orada kalıyoruz. Kaldığımız oda için her hafta 280 dolar (480 TL) veriyoruz. Kazandığımız para, otel ve kıyafete gidiyor. Aslında bizler para kazanamıyoruz. Ama başladığımız bu hayattan geri dönüş de yok. Büyük bir bataklık ve giren çakılıp kalıyor. Psikolojimiz tamamen çökmüş durumda. Çünkü istemediğimiz insanlarla birlikte olmak zorunda bırakılıyoruz. Kabul etmediğimizde de işkence görüyoruz. Çok farklı ilişkilere zorlanıyoruz. KKTC’de grup seks olayı oldukça yaygın diyebilirim.”

        ‘HAFTADA BİR KEZ SAĞLIK KONTROLÜ VAR’

        “KKTC’deki gece kulüplerine gelirken kontrat imzalayarak geliyoruz. Geldikten sonra polise götürülüyoruz ve pasaportumuz poliste kalıyor. KKTC’den çıkış yapacağımızda polise giderek durumu anlatıyoruz ve kabul edilirse pasaportumuzu alıp gidebiliyoruz. Haftada bir defa da hastaneye giderek test yaptırıyoruz. Bazı kızlarda çeşitli bulaşıcı hastalıklar çıkıyor ama kulüp sahipleri olayı örtbas ettiriyor. Hasta olan kızlar yine çalışmaya devam ediyor.”

        ‘HAYALİM TERCÜMAN OFİSİ AÇIP ÇALIŞMAK’

        “Benimşu an en büyük hayalim, ülkeme dönerek tercümanlık ofisi açmak. Ancak bu hayal benimiçin çok uzak. Bu noktadan baktığımda da ömrüm boyunca bu işi yapacağım anlamına geliyor. İstemeyerek de olsamecburum. Güzel ve temiz bir hayat benimiçin artık sadece bir hayal. Hayallerimle ayakta kalmaya çalışıyorum. Gerçekten önerim, kimsenin böyle bir hayata yelken açmamasıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ