Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Maliki görevi bırakmadıkça...."

        Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, ''Maliki görevini bırakmadıkça ve YYK Başkanı Mithad el-Mahmud istifa etmedikçe, Irak'ta iyi bir yönetimin inşası ve reformun yapılması mümkün değil'' dedi.

        Haşimi, Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı yazılı açıklamada, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi ''sahtekarlıkla'' suçlayarak, ''Maliki görevini bırakmadıkça ve YYK Başkanı Mithad el-Mahmud istifa etmedikçe Irak'da iyi bir yönetimin inşası ve reformun yapılması mümkün değil'' dedi.

        Haşimi, kendisi ve korumaları hakkında çıkarılan idam kararına işaret ederek, Yüksek Yargı Konseyi (YYK) Başkanı Mithat el-Mahmud'un, yargıyı Maliki'ye bağımlı kıldığını öne sürdü.Düzenlenen gösteriler sırasında koruması Süheyl Kerim hakkında idam kararı çıkarıldığına dikkati çeken Haşimi, ''Zulme son verilmesi ve yargıda reforma gidilmesi için düzenlenen muhalif gösteriler sırasında alınan bu kararlar, Maliki'nin halkın taleplerinin karşısında durduğuna açık bir delildir. Haklarında idam kararı çıkarılanların, kendilerine isnat edilen suçlamalarla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur'' ifadelerini kullandı.

        Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 16 Ocak'ta Haşimi'nin korumalarından Süheyl Kerim'i idam cezasına çarptırmış, 16 Aralık'ta da Haşimi hakkında 5'inci kez idam cezası verilmişti. Irak'ta Haşimi ve terör suçlamasıyla tutuklu bulunan korumaları hakkında terörle mücadele kanununun 4. maddesi gereğince toplam 23 kez idam kararı çıkarılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ