Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Beyaz Saray; Başkan Obama’nın, kurmaylarının desteklemesine karşın Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmamasının arkasında, silahların İsrail’e karşı kullanılmasından duyduğu endişenin yattığını açıkladı.

        HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER

        Beyaz Saray; Başkan Obama’nın, kurmaylarının desteklemesine karşın Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmamasının arkasında, silahların İsrail’e karşı kullanılmasından duyduğu endişenin yattığını açıkladı.

        ABD Başkanı Barack Obama’nın, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasıyla ilgili Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından hazırlanan ve Dışişleri Bakanlığı ile Pentagon’dan destek alan planı, “İsrail için tehlikeli olabileceği” düşüncesiyle reddettiği ortaya çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama’nın kaygıları arasında ölümcül silahların “istenmeyen ellere geçmesi” ve Suriye’de iç savaşın daha kötü hale gelmesinin de yer aldığını söyledi. Sözcü Carney, ABD’nin müttefiki olan İsrail’e yönelik tehlikenin özellikle altını çizerken, Obama’nın verdiği kararda bunun büyük rol oynadığını belirtti. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, Senato’da ifade verirken, Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasıyla ilgili plana destek verdiklerini belirtmişlerdi. Carney, “Suriye’de silah kıtlığı yok. Bizler de çabalarımızı Suriyeli muhaliflerin daha güçlü, daha birlik içinde ve daha örgütlü olmalarına yoğunlaştırdık” dedi. Suriye Lideri Beşar Esad’a “git artık” diyen Başkan Obama, muhalifler için “ölümcül olmayan” yardıma onay vermişti. Ancak, diğer bazı ülkelerin Suriyeli muhaliflere silah verdiği de biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ