Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 'Küresel istikrar, Ortadoğu'ya bağlı'

        Japonya Dışişleri Bakanı Toshiko Kishida, küresel istikrar için Ortadoğu'da barışın sağlanması gerektiğini söyledi.

        Japonya, Filistin'in devlet olma yolundaki çabalarına destek olmak amacıyla düzenlenen konferansa ev sahipliği yapıyor. Doğu Asya'da ülkelerinin katıldığı konferans bugün Tokyo'da başladı. Açılış için verilen kokteylde konuşan Japonya Dışişleri Bakanı Kishida, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarın uluslararası toplum için "hayati" olduğunu vurguladı. Arap Baharı'yla birlikte bazı ülkelerdeki siyasi istikrarın kaybolduğuna dikkat çeken Kishida, bundan yararlanan bazı teröristlerin gerçekleştirdiği saldırıda aralarında Japonların da olduğu bazı masum insanların hayatını kaybettiğini söyledi.

        Toshiko Kishida, "Bu çerçevede Araplar ile İsrail arasındaki barış, bölgenin istikrarı açısından daha fazla önem kazandı. Ortadoğu'da barış sağlanmadan uluslararası toplumun istikrari sağlanamaz. Buradan hareketle Japonya, bölgede barışın sağlanmasına ve Filistinlilerin iki devletli çözüm çerçevesinde devlet kurma çabalarına destek veriyor." diye konuştu. Bunun sağlanması adına Filistin'in Kalkınması için Doğu Asya İşbirliği Konferansı'nın (CEAPAD) "tarihi bir girişim" olduğunu vurguladı.

        Japonya Dışişleri Bakanı Kishida, Filistin'in ekonomik durumundan endişe duyduğunu belirterek Doğu Asya'nın ekonomik gücünün ve bilgi-birikiminin Filistin'in kalkınmasında yardımcı olacağını belirtti. Filistin'e yardımı artıracaklarını vurgulayan Kishida, Doğu Asya ülkeleriyle ortak hareket edeceklerini kaydetti. Toshiko Kishida, "Ortadoğu'daki barış sürecinin durduğu bir dönemde Filistin ve İsrail'in uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermesini ve iki devletli çözüm çerçevesinde barışı sağlamalarını umuyorum. Bu toplantının, Ortadoğu'daki barışa katkı sağlamasını umuyorum." diye konuştu.

        Filistin konferansına Güney Asya Birliği'nin (ASEAN) pek çok üyesinin yanı sıra Güney Kore de katılıyor. Filistin Başbakanı Salam Fayyad da konferansta yer alıyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ