Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Üsküp’te ‘isyancı bakan’ çatışması | Dış Haberler

        HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER

        Makedonya’da Arnavut kökenli eski isyancı komutan Caferi’nin Savunma Bakanlığı’na atanması gerilime yol açtı. Başkent Üsküp’teki çatışmalarda 30 kişi yaralandı.

        Makedonya Savunma Bakanlığı’na Milli Kurtuluş Ordusu komutanlarından Arnavut kökenli Talat Caferi’nin atanması nüfusun çoğunluğunu oluşturan iki halkı karşı karşıya getirdi.

        Makedonlar, Caferi’nin eski bir isyancı olması nedeniyle Savunma Bakanlığı’na atanmasına itiraz edip sokaklara döküldü.

        Başkent Üsküp’te kalabalık bir Makedon grup, 5 Arnavut lise öğrencisine saldırdı ve Arnavut bayrağını yaktı. Öğrenciler yaralı halde hastaneye kaldırılırken saldırıyı duyan Arnavutlar da gösteri yaptı. Kent meydanında toplanan Arnavutlar, Başbakanlık binasına taş ve sopalarla saldırdı.

        30 KİŞİ YARALANDI

        Polis Arnavut eylemcilere cop ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Gerginlikte aralarında çok sayıda polisin de bulunduğu yaklaşık 30 kişi yaralandı. Çok sayıda polis aracı ve otomobil de Arnavutların saldırılarından nasibini aldı. Gerilim gece boyunca devam etti. 18 kişiyi gözaltına alan polis, geniş güvenlik önlemleri alarak Üsküp sokaklarında devriye gezdi.

        200 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        İki hafta önce Savunma Bakanlığı’na atanması ülkede krize neden olan Caferi, 2001’de Arnavut ve Makedonlar arasında yaşanan etnik çatışmalar sırasında Arnavut Milli Kurtuluş Cephesi’nin yönetiminde bulunuyordu. Çatışmalarda yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Emekli Makedon askerler Caferi’yi bakanlıktan indirmek için 150 bin imza toplamaya çalışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ