Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa “Türkiye’nin yarısı protesto ediyor”

        Rus gazeteleri gezi parkı gösterilerini ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu çarpıcı başlıklarla maşetlerine taşıdılar.

        Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seren başlıklardan birkaçı şöyle; “Parktan barikatlara”, “İktidar böyle bir protestoyla ilk kez karşı karşıya”, “İslamcı başbakan Türk Baharı’nı teşvik etti”, “İstanbul’da Türk Baharı başladı”, “Türkiye’nin yarısı protesto ediyor”, "Erdoğan, Türkiye’deki en popüler politikacı ancak reformları endişe verici" gibi ifadeleri kullandı.

        Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve ülkenin büyük bölümüne yayılan olaylar ile hükümetin yaklaşımı Rus basınında geniş yer buldu. Rusya’nın Sesi, gazetelerin ortak vurgu noktasının Gezi Parkı için başlayan protestoların ülke geneline yayılıp hükümete yönelik muhalefet dalgasının yükselmesi olduğuna dikkat çekiyor.

        ROSSİYSKAYA GAZETA: “İKTİDAR, BÖYLE BİR PROTESTOYLA İLK KEZ KARŞI KARŞIYA”

        Rusya’nın resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta, yaşanan gelişmelerle ilgili haberinde iktidarın böyle bir protestoyla ilk kez karşı karşıya kaldığını vurguluyor. İstanbul'un ardından Ankara, İzmir, Antalya ile birçok şehirde halkın sokağa çıktığı ve güvenlik birimleriyle doğrudan çatıştığı ifade edildiği haberde Gezi Parkı’nın korunmasıyla ilgili protestoların hükümete yönelik eyleme dönüştüğü, Erdoğan’ın istifaya ve İslam’ı kullanmaktan vazgeçmeye davet edildiği belirtiliyor.

        KOMMERSANT: “PARKTAN BARİKATLARA”

        Kommersant gazetesi, “Parktan barikatlara” başlığıyla verdiği haberde “İslamcı başbakan Türk Baharı’nı teşvik etti” savını öne çıkarıyor. Türkiye'nin devrimin eşiğinde olduğunun görüldüğünü yazan Kommersant, yaşananların en çok Arap Baharı'nı hatırlattığı savunurken yaşananları Arap Baharı’ndan ayrıldığı noktanın şu olduğu belirtiliyor: “Mısır ve Tunus’ta halk ayaklanmalarının mağdurları laik rejimler olurken, Türkiye'de protestocular İslamcı Başbakan Erdoğan'ın istifasını istiyor"

        VZGLYAD GAZETESİ: “AYAKLANMA MEVSİMİ”

        Vzglyad gazetesi “Ayaklanma mevsimi” başlığıyla verdiği haberinde Türkiye genelinde 90 eylem yapıldığını ve polisin iki günde bine yakın kişiyi gözaltına aldığını öne çıkartıyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Turizm sezonunda İstanbul ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde binlerce kişilik eylemler polisle çatışmaya dönüştü ve bine yakın kişi tutuklandı. Yerel bir çevreci eylem olarak başlayan olaylar, Erdoğan’a yönelik istifa talebine kadar tırmandı.”

        İZVESTİYA: “İSTANBUL’DA TÜRK BAHARI BAŞLADI”

        İzvestiya gazetesi, gelişmeleri “İstanbul’da Türk Baharı başladı” başlığıyla duyuruyor. Haberinde protestocuların Taksim Meydanı’nı kontrol altına aldığını ve hükümetin istifasını istediğini vurgulayan İzvestiya gazetesinin, eylemlerle ilgili olarak görüşlerine yer verdiği. Asya Parlamenterler Asamblesi’nden Rudik İskujin de “Türkiye’de yaşananlar, Arap Baharı’na benzese de, eylemleri harekete geçiren güç İslamcılar değil, laik devlet savunucuları ve sol görüşlü kesimler oldu” diyor.

        NEZAVİSİMAYA: “ÜLKENİN YARISI PROTESTO EDİYOR"

        Nezavisimaya Gazetesi, gelişmeler için “Türkiye’nin yarısı protesto ediyor” ifadesini başlığa çıkarttığı haberde “Türkiye’de siyasi kriz patlak verdi. Ülkenin yarısından fazlasını protesto eylemleri kapladı. Polisin toplanan kalabalığı dağıtma eylemleri, tüm ülkede büyük tepkiye neden oldu ve başkent Ankara’da kitlesel bir gösteri yapıldı. Binden fazla gösterici tutuklandı” diye yazıyor. Başbakan Erdoğan’ın izlediği politika ile ilgili gazete, “Erdoğan, şu anda Türkiye’deki en popüler politikacı ancak reformları endişe verici: Kişisel iktidarını çok fazla güçlendirmeye çalışıyor. Kemal Atatürk döneminden beri laik olan ülkeyi, İslami geleneklere sahip bir devlete dönüştürmeye çalışıyor” savlarını öne sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ