Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik ABD Türkiye'yi de dinlemiş

        ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) Google, Facebook, Yahoo gibi 9 internet devi üzerinden internet trafiğini izlediği ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu ortaya çıktı. İngiliz The Guardian Gazetesi’nin haberine göre; ABD Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerin de internet trafiğindeki bilgileri kayıt altına almış. NSA’nın ‘Sınırsız İstihbarat’ adını verdiği bilgisiyar verilerini toplama programıyla 97 milyar parçadan oluşan istihbarat elde edilmiş.

        ‘SINIRSIZ İSTİHBARAT’

        ‘Sınırsız İstihbarat’ isimli bilgisayar programının en fazla veri topladığı ülkelerin başındaysa Mısır, Ürdün, Pakistan ve İran gibi ülkeler geliyor. Sadece İran’dan toplanan verilerin sayısı 14 milyar dolar civarında.

        SORUŞTURMA BAŞLADI

        ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA), yüksek düzeyde gizliliği buunan internet devlerinin ve bir telefon şirketinin kayıtlarının izlendiğini gösteren belgelerin soruşturulmasıyla ilgili soruşturma başlattı. NSA Sözcüsü Shawn Turner, “Suç dosyası açıldı” açıklamasında bulundu. Soruşturma neticesinde gazetecilere belgeleri sızdıranların bulunması amaçlanıyor.

        PRISM’İ SIZDIRDI, HONG KONG'A KAÇTI

        ABD Ulusal İstihbarat Bürosu’nun (NSA) PRISM (Prizma) adlı bir program kapsamında internet kullanıcılarını ve telefonları izlediği bilgisini sızdıran kişi ortaya çıktı.

        4 yıl NSA için çalışan 29 yaşındaki Edward Snowden, bunu yaparken tek amacının “devasa gözetleme makinesi” hakkında kamuyu bilgilendirmek olduğunu söyledi.

        İngiliz Guardian gazetesine göre üç hafta önce 200 bin dolar maaşı, Hawaii’de birlikte yaşadığı sevgilisini, iyi bir kariyeri ve ailesini bırakarak Hong Kong’a giden Snowden verdiği röportajda şunları söyledi: “Kötü bir şey yapmadığım için kendimi saklama niyetim yok. Hiçbir şey için pişman değilim. (ABD hükümeti cezai soruşturma başlattığı için) ülkeme tekrar dönemeyeceğimi biliyorum. Birçok şeyi feda ederek bunu yaptım çünkü ABD yönetiminin mahremiyeti, internet özgürlüğünü ve temel hürriyetleri hiçe saymasına vicdanım el vermedi.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ