Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed El Baradai'in istifa ettiği bildirildi.

        Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından göreve getirilenCumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradai, "uzlaşı için siyasi alternatif yolların açık olduğu haldegüvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahale etmesini protesto etmek için" görevinden istifa ettiğini açıkladı.

        Baradai, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a sunduğuistifasında, ulusal uzlaşı ve gösterilerin bastırılması için alternatif barışçıl çözümler olduğunu vurgulayarak uzlaşının Mısır'ın içinde bulunduğu durumda ağır bedellerle kazanılacağını belirtti.

        Baradai istifasında, "Ben ulusal uzlaşı ve gösterilerin bastırılması için alternatif barışçıl çözümler olduğunu görüyorum.Barış ve uzlaşı,nihayetinde gelecektir. Geçmiş tecübelerimiz bunu gösteriyor. Ancak, bu uzlaşı,bencekaçınılması mümkün olan ağır bedeller neticesinde olacak" ifadelerini kullandı.

        Mısır'da devrimin getirilerinin korunmasını temenni eden Baradai, şunları ifade etti:

        "Mısır'da 25 Ocak 2011 devriminin kazanımlarını korunmasını vehalkın emellerini gerçekleştirmesini temenni ederek istifamı sunuyorum. Devrimle gelen kazanımlar, özgürlük, demokrasi, sosyal adalet ve eşitlikiçinde yaşanan bir ülke olmak içinuğrunda kurbanlar verilmiş kazanımlardır. Tüm çabalarımı bu ilkelerin korunması için harcadım. Bu ilkelere ve ancak ulusal uzlaşı, sosyal barış ile ilerleyebileceğini inandığım bu vatanavefalı kalacağım.

        Dini maşa olarak kullanan teşkilatlar, ülkenin kutuplaşmasında başarılı oldu. 1 yıl Mısır'ın tarihi boyunca yaşadığı en kötü yıl oldu. Siyasette ötekileştirme, halk arasındabölünmeye ve kutuplaşmaya katkı sağladı. Bu nedenle 30 Haziran halk intifadasının bu duruma bir son vermesi, ülkeyi devrimin ilkelerine uygun yoluna sokması gerekirdi. Bu, beni yönetime katılmama sevk eden etkendiancak durum başka yönelere kaydı ve daha fazla kutuplaşma ve tehlikelibölünmeye yol açtı. Şiddetin şiddeti doğurması nedeniyle toplum, parçalanma tehditi altında."

        BARADAİ'NİN İSTİFASI 'VUR' EMRİNİN KANITIDIR

        İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Mısır'da geçici Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed el Baradai'nin istifasını 'güvenlik güçlerinin emirle hareket ettiğinin kanıtı' olarak değerlendirdi. Bildt, bundan sora tutuklama, çatışma ve şiddet olaylarından endişe duyduğunu kaydetti.

        BARADAİ, MANSUR VE SİSİ İÇİN YARGILAMA ÇAĞRISI

        Nobel Barış Ödüllü Yemenli gazeteci ve aktivist Tevekkül Kerman, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Mısır'daki yönetimden Muhammed El Baradai, Adli Mansur ve General Abdulfettah El Sisi için Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılama çağrısı yaptı.

        Kerman, Baradai, Mansur ve Sisi'nin "insanlığa karşı işlenen katliamın failleri" olarak yargılanması gerektiğini söyledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ